Vélem-én

2015.09.08. 07:34

Mi, kurucok

Felfedezni vélek némi kurucosságot abban, ahogyan reagáltunk a vasárnapi zárva tartással járó mindennapos problémákra

Szűcs Tibor

Egyes vélekedések szerint a kormány lábon lőtte magát, de voltaképpen „csak” a gazdasági törvényszerűségeknek dobtak gáncsot, s a végén pont azok jártak rosszul, akiknek kedvezni akartak. A nagyobb – jellemzően külföldi tulajdonú – hipermarket-láncok megrázták magukat, s hogy a vasárnapi pluszterhektől megszabadították őket, optimálisabban kereskednek a hét többi napján, mint azelőtt. A magyar kiskereskedők pedig hiába próbálkoznak vasárnap, ha a családok csütörtökre tették át a nagybevásárlást, és magasra tesznek arra, ki, vagy milyen lobbi pöccintette a kereszténydemokraták asztalára a zárva tartásról szóló javaslatot.Ezt látjuk igazolódni Somogyban is, ahol a nem is olyan régen, a megyeszékhelyen nyílt, általános közvélekedés szerint a kormánypárthoz több szállal fűződő áruházlánc legnagyobb helyi üzletében egy kínai kereskedő hasított magának ki egy még nagyobb eladóteret a korábban élelmiszerrel telerakott polcok helyén.

Nem tudom, ki hogy van vele, de néha én is észre vettem, ha valami felé túl erőszakosan toltak, akkor örömmel választottam dafke az ellenkező irányt. Erre különben maga a miniszterelnök ugyancsak felhívta a figyelmemet, amikor a magyar néplélek elemzésében a némettel hasonlított össze minket. Elmondta, hogy a német szereti a kiszámíthatóságot, a konkrétumokat, meg is szokták a fegyelmet, míg a magyar meg imádja a lelkesítő, kevés tényt és sok általánosságot tartalmazó beszédeket, s mindent szeret másképpen csinálni. Azaz: imádjuk a nem hagyományos megoldásokat.

A vasárnapi boltzár ilyen nem hagyományos beavatkozás volt a kereskedelem világába, s mi vásárlók, nem a kormányzat által kiszámított módon reagáltunk le. Hiába, ha már szabadságharc, akkor legyen kövér...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!