Vélem-én

2015.09.29. 05:17

... tisztelettel jelentem

Nem is olyan régen, az elmúltnyócévben a korabeli ellenzék, vagyis a mai kormányerők izomból ekézték a Magyar Bálint-féle oktatási reformot, mely lehetőséget adott az alsó tagozatos gyerekek szüleinek, hogy eldönthessék, osztályt ismételjen-e csemetéjük, vagy gyenge tanulmányi eredménnyel is magasabb szintre léphessen.

Vas András

Ugyanezen garnitúra most sokkal nagyobb fegyvert ad a szülők kezébe, hiszen ezentúl nem a gyerekük, hanem a pedagógus életébe-sorsába szólhatnak bele, amikor értékelhetik a tanárok tevékenységét. Érdekes lesz, amikor a villamossági gyár szalagja mellett nyolc órát lehúzó melós hazaballag, s szembesülve gyermeke aznapi jegyeivel nekiveselkedik, hogy véleményezze mondjuk a történelem és a némettanárt, aki szerinte erősen felelős, mert a kölyök semmit sem tudott a Rákóczi-szabadságharcról vagy a passzív szerkezetről.Ennél már csak az iskolában egymás óráira beülő, kollégáikat meginterjúztató, majd ezek alapján őket értékelő pedagógusok helyzete a pikánsabb: a Pedagógusi Önértékelési Csoporttal, vagyis az érdekes – sokatmondó? – rövidítésű PÖCS-csel első blikkre sikerül visszahozni az ötvenes-hatvanas évek házfelügyelőinek korszakát, csak éppen a jelentési kötelezettség ezúttal nem a Belügyminisztérium felé irányul majd. Az elv viszont ugyanaz, az unszimpatikus kollégáról szép kis adatbázist lehet összeállítani, mely rossz esetben teljes mértékben meghatározza anyagi és szakmai előmenetelét. Jó esetről ilyen szituációban még senki sem hallott...
Igaz, nagyon ellenző hangokról sem, egy budaörsi iskolában ugyan egyelőre beintettek az ötletgazda felsőbb hatalomnak, másutt viszont nagy a csend.

Ahogyan az elmúlt évek oktatást érintő, nemegyszer kaotikus ámokfutásra hajazó átalakításaira sem érkezett érdemi válasz a több mint százezer érintettől: szakszervezeteik szordínó tárgyalnak és háborognak, félénken fenyegetőznek, de nagyjából olyan hatásfokkal és meggyőzőerővel, mint ahogyan a pórázon sétáltatott palotapincsi fenekedik a kerítés mögött láncra kötött nápolyi masztiffra. S közben lenyomták a torkukon az óraszámemelést, az egész napos iskolával járó kötöttségeket, a minősítési rendszert, az öltözködési tanácsadóként is funkcionáló etikai kódexet – megemészteni ugyan nem tudják, de kiköpni sem merik. Most pedig megkapták a PÖCS-öket.

Lehet szokni az újfajta formulát: Tanárnőről tisztelettel jelentem...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!