Vélem-én

2015.12.02. 05:19

Le a kalappal!

Kezdődött azzal, hogy az ország egyetlen cukorgyára, a kaposvári milliárdokat költött arra, hogy biogázzal működhessen. Aztán 2013-ban az új siló átadásakor már elmondhatták: Európában egyedüliként a kaposvári gyár használt akkor 80 százalékban biogázt. Mára meg már a cukorgyárban termelt biogázzal fűtik a kaposvári fürdőt is.

Márkus Kata

Aztán meg az az új kaposvári hulladékkezelő központ, ahol már a város szemetének nagy részét nem lerakják, hanem feldolgozzák és újrahasznosítják. December közepétől pedig már házhoz mennek a szelektíven gyűjtött szemétért a városban. Ezután jöttek az elektromos biciklik, rollerek, hogy aki csak teheti, ezek használatával járuljon hozzá a környezetvédelemhez. Utána meg a teljes buszflotta cseréje, mára csak gázüzemű helyi tömegközlekedési eszközök róják az utcákat.
Közben befejeződött a közvilágítás-korszerűsítés, 2015-ben 2135 lámpatestet cseréltek le energiatakarékosra Kaposvár 55 utcájában, több, mint 315 millió forintból.Hétfőn aztán 900 milliós energia-megtakarítást is eredményező intézményfelújítás zárult a városban. Most meg ezek a zöldautók! Semmi károsanyag-kibocsátás, ráadásul az eddigi fenntartási költségek töredékéből. S biztosan maradtak ki a felsorolásból zöldberuházások a város életéből.
Számtalanszor ér bennünket újságírókat az a vád, hogy mindig csak fanyalgunk, semminek sem tudunk örülni. Ennek most nagyon tudunk! Mert tényleg meg kell emelni a kalapot azelőtt, ha egy gazdasági társaság ugyanazt gondolja és teszi a környezetéért mint a település önkormányzata.

S talán ennek köszönhetően már a civilek is értik, mi a tét. Az, amiről Párizsban a klímacsúcson egyelőre csak tárgyalnak. Kaposvár meg már számtalan lépést tett a cél érdekében. S ha valamitől, ettől lesz élhető egy város. Unokáink számára is.

 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!