Vélem-én

2016.05.25. 05:06

Marhák

Kétgyerekes családunkban a napi, alsó hangon másfél literes tejfogyasztás évekre borítékolható, vagyis cseppet sem mindegy, milyen áron kerül a hűtőbe a havi úgy ötven liter.

Vas András

A multik 160–170 forintért is kínálnak egy dobozzal, legalábbis a saját márkás termékekből, a tejes cégeké ennél jellemzően egy százassal drágább, a külföldi tartós viszont sokszor ötödével olcsóbb. A vásárlók többsége pedig igencsak árérzékeny, így hiába szeretné szíve szerint támogatni a magyar élelmiszeripart és tejtermelő gazdákat, a szlovák mliekóért nyúl a polcra. És persze közben gondolkodik, hogyan fordulhat elő, hogy a Duna északi oldaláról féláron is megéri áthozni a tejet, pedig a szállítási költség bizonyosan sokkal magasabb, mint a kaposvári tejüzem és a helyi kisbolt között.A honi termelők persze tudják a választ, állítják, az import minősége jellemzően gyalázatos, vagyis szakmányban zajlik a vásárlók átverése, hiszen a dobozon feltüntetett értéke jelentősen különbözik a belbecstől. Amivel a minőségvizsgálatok ismerete nélkül nehéz vitatkozni, ám a laikusban azért továbbra is bujkál a kisördög: hogyan fordulhat elő, hogy a 60–68 forinton felvásárolt honi nyerstejből a boltok polcaira már négyszer olyan drága végtermék kerül, főleg, hogy néhány értékesebb összetevőtől meg is szabadítják? És mennyibe kerülne egy liter tej, ha a termelők megkapnák az általuk állított 90–100 forintos előállítási árat a felvásárlóktól?

Márpedig a tejesgazdák többek között emiatt tereltek ötven marhát hétfőn a parlament elé, ahol emellett a külföldről érkező dömpingáruval kapcsolatos szigorúbb hatósági fellépést és a hazai ágazat érdemi támogatását követelték. No és áfa-csökkentést, mely jelenleg csak a nyerstejre érvényes, noha a klasszikus, határokon átívelő utaztatásos áfacsalás természetesen a késztermékeknél éri meg igazán. Ahogyan a húsnál, étolajnál, cukornál is, nem véletlen követeli a honi élelmiszeripar, hogy mindegyik esetében csökkentsék öt százalékra a forgalmi adót. Mert lehet, hogy a büdzsében jól mutatnak a magas áfával befolyó milliárdok, de sokkal többe kerül majd, ha a termelők levágják az állatokat, s lakat kerül a feldolgozókra.

A dominóelv ugyanis, mint a  gazdaság minden területén, itt is működésbe lép, munkahelyek ezrei szűnhetnek meg, megannyi eddig befizetett adók és járulék tűnhet el, ha az illetékesek nem látnak tovább a holnapi haszonnál.
Marha persze marad elég az országban, csak éppen tejből lesz kevesebb...

Ezek is érdekelhetik