Vélem-én

2017.01.07. 07:35

Jégrevü vagy rémálom

Szerencsés esetben, azaz ha partközelben éri a baleset a korcsolyázót, kihúzza a lábát a vízből, hazaérve vesz egy jó forró fürdőt és legfeljebb elmélázik rajta: mázlija volt.

Kolumbán Tünde

Ha már a komp sem jár, vehetnénk úgy, a jég mostanra olyannyira acélossá vált, hogy mit neki egy Hummer vagy efféle csoda, ha már a szállító óriások sem küzdenek meg a természet erejével.
Márpedig ez az erő most igazán mutatja, mire képes. Csütörtök óta irdatlan szél tépázza a déli partot, ami persze az egyre vastagodó jeget is megtörte.
Tűzoltók bemutatójának köszönhetően láthattuk két napja, hogy miként válhat rémálommá egy hétköznapi korizás, ha nem nézünk kellően a lábunk elé. Elég egy a tapasztalatlan sportoló számára kevésbé kivehető repedés a jégen, vagy egy újrafagyott jégtó és a dermesztő vízben találhatjuk magunkat. Szerencsés esetben, azaz ha partközelben éri a baleset a korcsolyázót, kihúzza a lábát a vízből, hazaérve vesz egy jó forró fürdőt és legfeljebb elmélázik rajta: mázlija volt.A mázlinál kicsit többnek nevezném azt az egy évvel ezelőtti esetet, amikor a jégbeszakadt férfi egy nyugállományú tűzoltónak köszönhetően maradt életben. A lánglovagok akkor élesben mentettek, a beszakadt korcsolyázó pedig a saját átfagyott bőrén érezhette, mennyire veszélyes üzem a tó még akkor is, ha egyébként semmi extrém dolgot nem akart véghezvinni a jégfelületen.

A vízirendőröktől minden szezonban meghallgatjuk, hogy a jég akkor biztonságos, ha minimum 10 centi vastag, acél felületű és még sorolhatnám. Ha igazán magunkba nézünk, szerintem soha nem figyelünk oda arra, mit mondanak az egyenruhások, hiszen ha úgy látjuk, már kellően sokan siklanak a Balatonon két pengeélen, akkor simán elhisszük, nekünk sem lehet bajunk.  Mindaddig így gondolkodunk, amíg aztán egy tűzoltógyakorlatnál ezerszer gyorsabban járja be a sajtót egy sajnálatos baleset híre, aminek hallatán is legfeljebb végighúzzuk a tenyerünket a homlokunkon azzal, hogy ez sem velünk történt. Mázli.

Azt is a vízirendőröktől tudjuk, hogy a jégen tartózkodásnak ugyan vannak jogszabályi feltételei. A valóság ennél persze sokkal kevésbé cizellált, hiszen mindenki a saját felelősségére tartózkodik a jégen. A hangsúly pedig ott van: felelősség. Azért tegyük hozzá gyorsan: egyben szórakozás is a javából. Bárcsak lenne egy Hummerem!

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!