Vélem-én

2017.01.02. 06:53

Nagy hal, kis halak

Őszinte tisztelettel szoktam azokra az emberekre gondolni, akik szent áhítattal képesek drága idejük egy jelentős részét olyasmire áldozni, ami láthatóan, különösebb örömet nem okoz számukra – ám szinte, mintha direkte ezzel vezekelnének egy rettenetes, paradicsomi bűn miatt –, s mégis, engedve valamiféle buddhista világrend kiteljesedésének, órákon át néznek két, vízben végződő zsinórt.

Szűcs Tibor

Vagy egy úszóban, vagy esetleg csak úgy, hogy a zsineg a folyékony közegbe érve megtörik, majd elnyeli a rejtélyes mélység, ahol akármi is megtörténhet. Anyagiakat nem kímélve, folyamatosan bővítik halfogáshoz kifejlesztett, egyre precíziósabb eszközeiket, s nem elhanyagolhatóan: lassan már az ördög konyhájával felérő receptes könyvekből keverik a csalit a zsákmánynak, amit, ha végül, nagy nehezen sikerrel kivesznek a vízből, egy rövid fotózás után mosolyogva engednek vissza. Ma már szinte barbárnak számít a horgászok körében az, aki a kifogott halból vacsorát készít, netalán feltölti a fagyasztót, amíg kitart a szezon. A horgászok egy külön kasztot alkotnak, s ha valaki jól utána néz, társadalmi erejük igencsak markáns lehetne idehaza, ha képesek lennének összefogva közös célokért küzdeni és megnyilvánulni. Párttá való szerveződésük kérdése többször felmerült már, s meg kell jegyezni: egyáltalán nem légből kapott elképzelés – a horgászok sokan vannak és napról-napra többen is lesznek, nem fenyegeti őket például a tömeghorgászatból fakadó belső bomlás veszélye.Az év utolsó heteiben, napjaiban a demokráciát is gyakorolták, hiszen most már hagyományosan, ismét megválasztották az Év halát a Magyar Haltani Társaság közvetítésével, s egyetlenegy botrányról, választási csalásról sem kaptunk bejelentést. A végül győztes harcsa szavazói nem tépték le a harmadik halványfoltú küllő választási plakátjait, s a második paducról sem derített ki semmi titkolnivalót az éles szemű média. Így egyszerűen el kell fogadnunk a sorrendet: a hatalmasra megnőni képes ragadozó a legnépszerűbb, a laikus számára akár veres szárnyú keszeggel szégyenérzet nélkül összetéveszthető paduc a második, míg, a szinte alig ismert küllő csak a „törpe minoritás” jelentő, örök kisebbségben lévő ellenállók kedvence manapság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!