Vélem-én

2017.06.17. 07:54

Vihar, vihar előtt

Lengyel János

Amikor először adtunk hírt arról, hogy Siófokon kitört a „vihar”, arra gondoltam, ez sem lesz másként, mint amit már megszoktunk a mi jó öreg Balatonunktól: ha durcás egy kicsit, morgásával, villámaival, olykor heves zivataraival figyelmeztet bennünket, ki is az úr a parton. Aztán ahogy szokta, gyorsan visszavonul, megenyhül, hogy ismét azoké legyen, akikért élnie érdemes: a pihenő, kikapcsolódó, szórakozó embereké. Mára egyértelműen kiderült: ez a „vihar” más, mint a többi. Még hetek után is tart, újabbnál újabb, eddig nem ismert „tulajdonságaival” áll elő, s mintha megfeledkezett volna azokról, akikért élnie érdemes!



A Balaton és Siófok elválaszthatatlan egymástól. Kis túlzással élve egyik sem létezik a másik nélkül. Mint ahogy turizmus sincs vendég nélkül. A vendégnek pedig elvárásai vannak: leginkább vendégvárókra, megtartó vonzerőre vágyik. És persze sok más mellett műsorra! De kötve hiszem, hogy a mostanira! Balatont látni és megszeretni egy pillanat műve. Szó sincs róla, hogy kétségbe vonnám az oly sokat emlegetett szakértő munkásságának eredményét, amely szerint a hajóállomás és környéke életveszélyesen alkalmatlan rendezvények megtartására, amikor ott éppen nagyszabású események vannak. Nem az újságíró dolga szakmai-várospolitikai ügyekbe úgymond beleokoskodni. Ám minimum elgondolkodtató, hogy egy minden törekvés ellenére mégis csak szezonális vonzerő esetén mikor is célszerű megrendelni és elvégezni egy vizsgálatot, amelynek az eredménye és az erre épülő döntéssorozat Siófok Balaton-főváros léte szempontjából is meghatározó lehet. Az idő azonban megy, a becsület fogy. Szó sincs itt pusztán mondvacsinált egyéni, kereskedői érdekről. A látszat mindig csal, csak a csaló nem mindig látszik! Ugyanis minden érintettnek tudnia kell: itt Siófok-márkáról, Siófok jövőjéről van szó.

A szezon megérkezett, nem vár senkire és semmire. Azonnali cselekvésre, s végre tettekre van szükség, mert Siófok, mint márka fontosabb annál, minthogy helyi „kakasviadalok” helyszíne legyen akár a főtéren, vagy akár a kikötőben. A tények makacs dolgok, azok tisztelete tisztesség dolga. Az biztos, hogy a vendéget nem érdekli, hogy mit, miért nem lehet. A vendég szórakozni akar, s ki nem állhatja, ha vele szórakoznak bármilyen indíttatásból vagy meggondolásból is!

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!