árvízkár

2020.08.04. 11:30

Brutális pusztítást végzett a víz a somogyi földeken

Még most is van olyan szántóföld, amelyik vízben áll Dél-Somogyban a múlt heti villámárvíz után. Zákányban a kukorica, Berzencén a vetőburgonya, Csökölyben pedig az eperpalánták kerültek víz alá. Több gát is átszakadt, így a halastavaktól több tonna hal úszott el a Rinya patakon át. A károk felmérése még sok helyen zajlik.

Góz Lilla

Segesd, 68-úzts esőzés

Fotó: Rohrig Daniel 06304320092

Nem kellett megöntözni két héttel ezelőtt az eperpalántákat Csökölyben. – Előtte lévő nap ültettünk el tizennégyezer eperpalántát, másnap lezúdult hetven milliméternyi csapadék, a bakhátak úsztak a vízben – mondta Nezdei Sándorné. A csökölyi gazdálkodó hozzátette: ástak neki egy járatot, ahol elfolyhatott a víz, így délutánra levonult. – Szerencsére nem álltak sokáig vízben a palánták, így nem rothadtak ki – mondta el az epertermelő.

A vetőburgonyáknak is sok volt már a csapadék. – Június 15. és 20. között 180 milliméternyi eső esett, és erre jött még rá 100 milliméter eső Berzence és környékén – mondta el Varga György, a Solanum Kft. ügyvezetője. Hozzátette: idén kiemelkedő termést vártak, de az esőzések miatt komoly kieséssel számolnak. – A burgonyavetőmag 20 százaléka megsemmisült, próbáltuk elvezetni a vizet, de nem mindenhol sikerült – jegyezte meg a berzencei gazdálkodó.

Csurgón és környékén pedig a gyümölcsösökbe nem lehetett bemenni a magas vízállás miatt. – 210 milliméter eső esett 24 óra alatt Porrogon és környékén – mondta el érdeklődésünkre Madarász Zoltán gazdálkodó. Gyékényesi szilvásukban 50-60 centiméter magas vízben álltak a fáik. – Hiába próbáltuk elvezetni a gyümölcsösből a vizet, visszaszivárgott, így az ültetvény egyharmadát meg sem tudtuk közelíteni – jegyezte meg a gazdálkodó.

– Hatvan hektárnyi kukoricaföldön szivattyúztuk le a vizet, ahol pedig a terepviszonyok miatt nem tudtuk, az azóta is vízben áll – mondta Szerecz András, a Gyékényesi Mezőgazdasági Zrt. cégvezetője. Hozzátette: 16 óra alatt 252 milliméter eső esett Zákányban, mintegy húsz hektárnyi területükön még mindig jelentős a felgyülemlett csapadék. – Jelenleg zajlik a drónfotók kiértékelése, amely nagyban segít a károk megállapításában, látszik, hogy a termény mellett a talajban is komoly eróziós károk tapasztalhatók – jegyezte meg a cégvezető.

Még a kaptárt is elvitte a villámár

– Az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek a kárbejelentések Dél-Somogyból – mondta el Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette: elsősorban napraforgók dőltek meg, halastavak gátjai szakadtak át, fűszerpaprika-ültetvényt árasztott el a villámár, de búzával teli tárolóba is betört a víz, az itt található termény fele elázott. Megjegyezte: a káresetet követően a gazdáknak 15 napjuk volt bejelentést tenniük, hogy a kárenyhítési alapból támogatást kaphassanak. – Segesd és Nagyatád térségéből tizenkét méhész jelezte, hogy az ár elúsztatta a méhcsaládokkal teli kaptárjaikat – tette hozzá a megyei elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!