száguldó gyártás

2020.10.12. 09:00

A szén-dioxid-kibocsátás irányítja az autógyártást

Vannak olyan autómárkák, amelynek egyes típusaira akár egy évet is várni kell, mire megérkezik a gyárból. A megnövekedett szállítási idő csak részben köszönhető a koronavírus-járványnak, az egyik legfőbb ok a január elsején életbe lépett szén-dioxid-alapú szabályozás.

Marosi Gábor

Fotó: NemA

Máté Gergely, az Autó Máté Kft. egyik tulajdonosa elmondta, az eladott autók után minden gyártónak kiszámolják, hogy a kocsiknak összesen mekkora a kibocsátott szén-dioxid értéke. Ha valaki a megengedett értéket átlépi, akkor az a gyártó milliárdeurós büntetést is kaphat.

– Amelyik autó szén-dioxid- kibocsátása előnyös, azt gyorsabban gyártják le – fogalmazott Máté Gergely. – Amelyik modell pedig nem tud az előírt határértéken belül maradni, annak csökkentik a gyártását. A manapság nagyon divatos SUV, Crossover és nagy családi autók szén-dioxid-kibocsátása magasabb.

Az Autó Máté Kft. mindhárom, balatonboglári, siófoki és dunaújvárosi telephelyén van elegendő jármű, így aki újat szeretne vásárolni, pár nap alatt át is veheti az autót. – Extrém esetben azonban egy évet is várni kell egy új autóra – folytatta Máté Gergely. – Ráadásul az euró- árfolyamváltozás miatt előfordulhat, hogy jóval drágább lesz az autó, mint akkor, amikor megrendelte.

Szabó Péter, egy kaposvári autókereskedés szalonvezetője elmondta, bizonyos modellekből ők is felhalmozták a készletet, így ha valaki kocsit vásárol, akkor heteken belül átveheti. Ha valaki olyan típust választ, amit le kell gyártani, akkor csak néhány hónap múlva ülhet be az új autójába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!