Minden napra Balaton

2020.07.10. 17:30

A Balatonnál nevelték meg pénztárcájukat

A tudatos vásárlóvá válást is megtanulhatták azok a gyerekek, aki a Pénziránytű Alapítvány balatonföldvári táborában töltötték a szünidő egy részét.

Koszorus Rita

Saját kreatív ötleteiket öntötték formába a pénzügyi tudatosság tábor résztvevői. Így született meg a mindent megevő szemetes és a dohányzásról való leszokást elősegítő okosóra. A fiatalok modellezték is ötleteiket, sőt reklámfilmeket is készítettek jövőbeni termékeiknek.

A 13 és 15 éves gyerekek két héten át nem csak a Balaton hullámaiban, de a pénzügyi ismeretekben is elmerülhettek a Pénziránytű Alapítvány támogatásával megvalósuló táborban.

A gyerekek két turnusban érkeztek az ingyenes, fővárosi Budenz József Általános Iskola Mentális Fejlesztési Alapítványa által szervezett táborba. – A gyerekeknek nagy szükségük van a pénzügyi tudatosságra – mondta Titi Katalin, táborvezető, az iskola pedagógusa. – A Pénziránytű Alapítványnak vannak tankönyvei, amelyeket közép- és általános iskolásokkal is használhatunk.

Ezeket is forgatják a táborban, valamint létezik egy applikáció is, s ezek történeteire épül a tábor is.

– Az alapítványnak van középiskolai és általános iskolai hálózata, 570 intézmény, velük folyamatosan együttműködünk – tette hozzá Bukucs Zsuzsanna, kommunikációs szakértő. – Ez a tábor egy komplex program része, a tankönyv kerettörténetére épül az alkalmazás és ez a tábor ezeket az ismeretanyagokat játékos formában próbálja elmélyíteni.

Ádám a továbbtanulást is pénzügyi területen képzeli el. – Nagyon foglalkoztat engem a pénzügyi ismeret és szerettem volna új embereket megismerni – mesélte Seref Ádám. – Látom, hogy sokan elszegényednek, rengeteg hitelt vesznek fel, amit aztán nem tudnak fizetni és kíváncsi voltam, hogy ezeket hogyan lehet kikerülni.

– Most vagyok először ilyen táborban – mondta Keszthelyi Zsombor. – Azért jöttem el, mert a suliban nem adódik ilyen szerencsés lehetőség, hogy megtanítsák nekünk a pénzzel való okos bánást.

A Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban ezt úgy oldják meg, hogy többféle tanórán becsempészik az oktatásba a pénzügyeket is. – A matematika tantárgy az adott, ott a kamatszámítás és más ismeretek is érintik a pénzügyi ismereteket – hívta fel a figyelmet Titi Katalin. – De vannak más tantárgyak, amelyekkel jól összeillik, például a természetismeret is. Az elmúlt héten pont ennek a két tantárgynak a jegyében töltöttük az időnket.

A tudatos vásárlás ugyanis egyértelműen összefügg az ökológiai lábnyommal. A táborlakók pedig már pontosan tudják: fontos, hogy ne pazaroljunk, ne tegyük tönkre a Földet és tudatosan éljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!