változás

2019.09.14. 09:59

A lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban

A szeptember eleji lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban, a legutóbbi, nyíltvízi mérések eredménye szerint drasztikusan csökkent a számuk – közölte Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) kutatója az MTI-vel pénteken.

MTI

Balatonfenyves, 2019. június 10. Fürdõzõk a vízben a balatonfenyvesi szabadstrandon 2019. június 10-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A kutató beszámolója szerint a héten öt helyszínen végeztek méréseket a tó nyílt vízén, ami szerint pusztulásnak indult az algaállomány. Hozzátette, a nyíltvízi mérésektől eltérő értékek lehetnek a tó part-menti, sekélyvizű részein, öbleiben.

A professzor hangsúlyozta, a helyzet gyors javulása nem jelenti azt, hogy nem kell kideríteni mielőbb az augusztus végi rendkívüli algainvázió okát. Arról is beszámolt, hogy a BLI 1965 óta rendelkezik adatsorral a Balatonról, amelyből kiderül, hogy 2019 előtt utoljára 1994-ben volt kifogásolható mértékű algásodás a tó nyíltvizében.

A somogyi és a zalai kormányhivatal az MTI megkeresésére adott válaszaiból az derült ki, hogy a szezonban a vizsgálatok alapján valamennyi strand vize fürdésre alkalmasnak bizonyult, és a strandokon szeptember első napjaiban sem tapasztaltak olyan értékeket, ami alapján a fürdőzés egészségügyi kockázatot jelentene.

A Somogy Megyei Kormányhivatal közlése szerint a Balaton déli partján 59 természetes fürdőhely üzemelt ezen a nyáron, zömében június 7-től szeptember 1-ig. A fürdővíz jogszabályoknak megfelelő monitoringozása érdekében az üzemeltetők havonta egy-egy mintát vettek, amely értékeit akkreditált laboratóriumok értékelték ki.

„Területünkön a fürdővizek állapota az ellenőrzések időpontjában nem utalt cianobaktérium burjánzásra, és az üzemeltetők sem jelentettek erre utaló jeleket a szezon során. A hőmérséklet csökkenése és a légmozgás a cianobaktérium burjánzás esélyeit jelentősen csökkenti, így a nyári szezont követően ennek előfordulására még kevesebb eséllyel lehet számítani” – a somogyi kormányhivatal tájékoztatása szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!