kutyakiállítás

2020.07.18. 16:08

Gyepre csalogatta az ebeket a kiállítás

Kovács Gábor

– Eléggé dobálja a hátulját! – jött a hozzáértő nézők közül a halk kritika a tacskófelvonulás egyik négylábújának. A vadászcsaládból származó Mátyus Ildikó édesapja kíséretében tacskókkal sorakozott fel a bírálatra, hogy megmutassák: ez a fajta nem öleb, hanem munkakutya.

– A jó tacskó céltudatos, kitartó és eszes, ezek a vadásztulajdonságai teszik jó családi kutyává – mondta a fiatal lány.

Bánki Boglárka és édesanyja két elegáns orosz agárral érkezett, az egyik eb derbigyőztes versenyagár. Szerintük ezt a fajtát nemcsak a külsejéért, hanem a természetéért is lehet szeretni. Igazi raptor, harcias küzdő, mutatták be Szaffit, vagyis Zoolander Shapirát.

Tőlük nem messze egy szlovák drótszőrű vizsla pihent a gazdájával. Az egyéves, mindenes vadászkutyának ez volt az első megmérettetése.

– Szeretek kutyás környezetben lenni, megmutatni a kutyáimat – mondta a gazdi, a kaposvári Péter Viktória, aki weimari vizslákat tenyészt, és számára fontos, hogy a kutya igazi partner legyen a vadászatban.

 

Hogy milyen a jó vadászkutya, azt a kaposvári Fülöp Józseftől tudtuk meg. Egyedül érkezett, mert nemrég vesztette el magyar vizsla tenyészpárját: egy 18 éves szukát, és egy kétszeres világkupagyőztes, 17 éves kant. Ezért most csak beszélgetni jött az ismerősökkel.

– A jó vadászkutya igazi vadásztárs! Nyugodt, engedelmes, és jó az idegrendszere – sorolta Fülöp József az ismérveket. – Viselje jól a lövést, mert hangos a vadászpuska, és a kutya füle ötszázszor érzékenyebb a miénknél.

Négyszázötven nevezés érkezett a hétvégi versenyre, és ez százzal meghaladta a résztvevők tavalyi számát. Nyolcvan ebfajta vonult fel bírálók előtt hat körben, nemenként, korcsoportonként. A rekordszámú érdeklődésnek köze lehet a koronavírus-járványhoz, mert tavasszal nem lehetett kutyakiállítást rendezni, ezért a a gazdák „ki voltak éhezve” a lehetőségre, mondta Szmolka János, Somogy Megyei Kinológiai Egyesület elnöke. A gazdáknak kellenek a minősítések és a címek, hogy értékesebbek lehessenek a kutyák és a születendő kölykök.

Majdnem ötven éve bírálja el a kutyákat

A nemzetközi szövetség fajtaleírásához kell ragaszkodni, felelte arra a kérdésünkre az egyik bíráló, hogy milyen szempontok alapján osztályoz. Jó legyen a kutya felépítése: feszes hát, típusos fej, szabályosan álló végtagok, és jó mozgás, ez kell a sikerhez, mondta Miklós Levente, aki a kaposvári vadászkutya kiállításon az argentin dogokat és a skye terriereket vizsgálta meg szakértő szemmel. 1973 óta bírál kutyákat, és az egész világot bejárta már, ítéletet mondott Ausztrália és Új-Zéland, Észak- és Dél-Amerika fajtiszta ebei felett. A hétvégi kaposvári versenyt remeknek tartotta, mert jó külsejű kutyákkal találkozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában