méhészek

2020.07.30. 11:30

Keserves manapság a somogyi méhészsors

Megszaporodtak azok a hirdetések, melyekben az elkeseredett méhészek a felszerelésüket kínálják eladásra, mert felszámolnák a gazdaságukat. Évtizedek óta nem ilyen rossz szezon, mint az idei: Somogyban az átlagos mézmennyiség harmadát pörgették.

Kovács Gábor

„Csak nehogy a méhészet a patkolókovácsok és a kötélverők sorsára jusson és kihaljon” – osztotta meg a félelmét velünk Horváth Zoltán, kaposfüredi méhész, aki fogadkozott: a végsőkig kitart, és ő lesz az utolsó, aki abbahagyja. Harmadik generációs méhész, még az apósa is tart méheket.

– Keserves a helyzet, és évről évre nehezebb a megélhetés, mert az időjárás kedvezőtlen és a felvásárlási ár hullámzó – panaszolta. – Tavalyelőtt lepermeteztek, 170 méhcsaládomból 30 maradt, ráadásul az lett volna utolsó évem, amikor törlesztettem volna a hitelem, de emiatt újból hitelt kellett felvennem. Kaptárakat vettem, pörgetőházat építettem, de már a tavalyi év is katasztrofális volt, és az idei is az.

Méhész berkekben már a virágzása alatt temették az akácot, mert nagyon rossz idő volt, és az okozta a nagyobb kárt, nem a tavaszi fagyok. A hárs, amiben sokan reménykedtek Somogyban, gyenge lett, és a napraforgó, ami nem jelentős megyénkben, szintén kevés mézet adott. Somogyban harmadára csökkent a szokásosan pörgetett méz mennyisége – becsülte meg Nagy Csaba, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. 30 év alatt csak 1996-ban volt hasonlóan rossz éve.

– Aki főállású méhész, most nagyon nehezen vészeli át ezt az időszakot – mondta a szaktanácsadó. – Azok közül, akik keresetkiegészítésként űzték a méhészetet, néhányan valóban visszalépnének, de nem könnyű abbahagyni, mert ha válság van, akkor nyomott áron eladni sem érdemes a felszerelést, a méhcsaládokat, amibe sok munkát fektettek. A mézfelvásárlási árak ugyan megugrottak, de hiába magas az ár, ha nincs méz.

Harminc év alatt nem volt ilyen rossz év, erősítette meg Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. Szerinte egyedül a repce hozta a formáját, az akác, a hárs, a napraforgó nagyon kevés mézet adott. Egy méhésznek most nincs más kiút, mint túlélni, jelentette ki, és sok függ attól, hogy kinek milyenek a tartalékai, ki tudja-e húzni a jövő májusi új pörgetésig. A korábbi kormánytámogatással méhcsaládonként kapnak ezer forintot, de az idén méhcsaládonként minimum 10 ezer forintot buknak, értékelte. Az ágazat összességében milliárdos veszteséget szenved el.

Januárra elfogyhat a magyar méz

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható az idén, a szokásos átlag harmada vagy negyede lett csak az idei, közölte Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Bross Péter kiemelte: januárra nem lesz a magyar szabadpiacon eladó méz, és a rossz év az árakon is megmutatkozik, mert a hárs- és az akácméz ára az elmúlt hónapban 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest. A somogyi méhészek nem adták fel, a rossz kilátások ellenére elkezdték a hagyományos kaposvári mézfesztivál szervezését, amelyet terveik szerint szeptember 18-19-én tartanának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!