pálosbusz

2020.08.10. 17:45

Menetrend szerint érkezett Andocsra a pálosbusz

A pálos rend történetét és széles körű tevékenységét mutatja be az a buszos vándorkiállítás, amely az elmúlt napokban érkezett Andocsra. A „Pálosan szép az élet!” elnevezésű interaktív kiállítás a település központjában, ingyenes látogatható.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Tibor

Mindenki, aki felszállt az Andocson néhány napig állomásozó járműre, egy buszjeggyel ellátott képeslapot kapott ajándékba. Ezt azért találták ki a szervezők, hogy ha valaki már régen beszélt egy ismerősével, esetleg haragban vannak, akkor engesztelésként küldje el neki a Boldog Özséb (a rend alapítója) képével ellátott képeslapot.

Fotó: Kovács Tibor

Török Máté, a pálos rendet bemutató busz arculattervezője megkeresésünkre elmondta: nem volt egyszerű berendezni a guruló kiállítótermet, hiszen nyolcszáz évet kellett belesűríteniük harminc négyzetméterbe.

Fotó: Kovács Tibor

Alapvetően az volt a céljuk, hogy olyan benyomást adjanak a látogatóknak, ami felkelti az érdeklődésüket és otthon majd továbbolvassák a pálosok történetét.

Werner Józsefné, Andocs polgármestere kiemelte: fontos volt, hogy a településre is ellátogasson a busz, hiszen a falunak komoly kötődése van a pálos rendhez. Az Andocshoz tartozó Nagytoldipusztán az 1300-as években működött egy pálos kolostor, ahonnan az összes dunántúli kolostort irányították.

– Sajnos az épített, tárgyi emlékek eltűntek – fogalmazott Werner Józsefné. – Az 1800-as évek elején, amikor a veszprémi püspök kúriát épített, akkor a pálos rend kolostorának a romjait ebbe beépítették. Ez a kúria a mai napig látható Nagytoldipusztán, de magánkézben van. Felvettük a kapcsolatot a Pálos Önkormányzatok Szövetségével és akkor értesültem arról, létezik ez a vándorkiállítás. Nagy megtiszteltetés és öröm a településünknek, hogy bekerültünk a menetrendbe, így a környékén élők, illetve az átutazók is megismerhetik a rendet – tette hozzá a polgármester.

Fotó: Kovács Tibor

Az interaktív kiállításon az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy a rendnek több mint száz kolostora volt a középkorban Nagy-Magyarország területén. Egy-egy kolostorban tíz-tizenkettő szerzetes élt. A török időben a legtöbb kolostort szétverték, ám a rend megmaradt. 1786-ban II. József rendelete alapján a rend megszűnt Magyarországon, a központ pedig átkerült Lengyelországba. A pálosoknak 150 évig nem sikerült újraéledniük, 1934-ben azonban lehetőségük nyílt arra, hogy hazatelepüljenek, de 1950-ben feloszlatták a szerzetesrendeket. A pálosok azonban titokban embereket toboroztak, a rendszerváltozás után pedig újraindulhatott a magyarországi pálos élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!