Nyugtató nyulak

2019.03.01. 17:03

Nyúl segített a szorongás legyőzésében

Nyulak jelenlétében oldódik a kisiskolások szorongása. Egy hat éve tartó kísérletsorozat eredményeiről számoltak be pénteken a Kaposvári Egyetemen.

K.G.

A módszer kimutathatóan csökkenti a beiskolázási stresszt, és könnyebbé teszi az átmenetet az óvoda és az iskola között.

– Egy teszttel vizsgáltuk a diákok szorongásszintjét, és ez 8-10 százalékkal csökkent, ha ott volt a nyúl az osztályban – mutatta be az eredményeket Molnár Marcell egyetemi adjunktus. – Jobban fegyelmezhetők ilyen körülmények között a gyerek, mert a nyúl miatt nem hangoskodnak. Nyugodtabbak lettek, ezáltal valószínűsíthetően a tanulmányi eredményeik is javulnak.

Hat héten át találkozhattak a kisállatokkal a tanulók, majd hat hétig nem. A nyulas és a nyúl nélküli időszakok eredményeit hasonlították össze a kutatók. A bemutatón olyan hallgatók is részt vettek, akik azóta pedagógusként dolgoznak. Három iskolával indult a program, de azóta egy negyedik is csatlakozott, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, a II. Rákóczi Ferenc Tagiskola, Berzsenyi Dániel Tagiskola, és Kisfaludy Utcai Tagiskola tanárai is megosztották a tapasztalataikat a módszerről.

A törpe hobbinyulakat három generáción át szelektálták a kísérletekre, hogy lássák, hogyan tűrik a stresszt, mert a kutatásnak az állatvédelmi szempontoknak is meg kellett felelnie. A Kaposvári Egyetem Gyógypedagógiai Intézete és az Agrár-és Környezettudományi Kar közös kutatása folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!