rally

2019.01.03. 11:30

Elvárások nélkül nyomják tövig a gázpedált

Már nem az eredményekért, hanem a kikapcsolódás és a sportág szeretete miatt versenyeznek és hálásak, mert azt csinálhatják, amit a legjobban szeretnek.

Molnár Gábor

Akit egyszer megcsapott a benzingőz szaga, érzete az adrenalint a brutálisan erős versenyautóban, örökké elköteleződik az autósport iránt. Minden bizonnyal így volt ezzel a kaposvári Istovics Gergő is, aki a pécsi Kovács Antal navigátoraként a Speed Rally Team égisze alatt szeli a kilométereket a futamokon. Az idei magyar bajnoki szezon – ahogy mindig – Egerben kezdődött és Nyíregyházán ért véget.

– A felkészülés legfontosabb eleme az autó felkészítése, gyakorlatilag az üres karosszériáig szétszedik az autót, ami jelen esetben egy Ford Fiesta R5, mely a csapatunk tulajdona – mondta Istovics Gergő.

– Minden alkatrésznél meghatározzák, mennyi kilométert lehet vele teljesíteni, gondolok itt – többek között – a difire, a váltóra, a fékekre, a féltengelyre, a motorra, s a távokat természetesen pontosan és precízen vezetjük. Ráadásul minden évben jönnek az új fejlesztések, így január elején kiküldik a különböző egységeket a Ford Motorsport központjába, ott megkapják az aktuális újításokat, a frissítésre szoruló részeket pedig megcsinálják. Dugattyút, turbót cserélnek, ha kell és úgy kapunk vissza mindent, hogy tudjuk, ezeknek az alkatrészeknek egy évig menniük kell. Ezután jön az esztétikai átalakítás, így kijelenthetjük, két ember egy hónapon át szinte minden nap dolgozik, a munkálatokat az autó mérnöke irányítja, felügyeli.

Az országos bajnokság március utolsó hétvégéjén kezdődött és novemberben zárult. Az idén a Speed Rally Team párosa több ob-futamon is rajthoz állt. – A nyolc erőpróba közül hármat ki kellett hagynunk – tette hozzá Istovics Gergő.

– Az ötből egyen műszaki hibával küzdöttünk, egyszer pedig mi hibáztunk, így a három amúgy jó eredménnyel nem lehettek vérmes reményeink a végelszámolásnál. De nem is volt tervben, hogy 2018-ban nagyon ráfeszülünk a bajnokságra, hiszen mi még mindig csak hobbi szinten űzzük ezt a gyönyörű sportágat. S mivel mindketten dolgozunk is, így csak egy adott időt tudunk a rallyral fordítani. Aki ma Magyarországon az első ötbe akar kerülni, annak nagyon komoly fizikai felkészülésen kell átesnie, szüksége van egy hivatásos csapatra, mérnökre, rengeteget kell tesztelnie, s ehhez egy nagyon komoly anyagi háttér is szükséges és akkor a ráfordított időről még nem is esett szó. Aki az élmezőnyt célozza meg, az egész évben csak az autóversenyzéssel foglalkozhat.

A Speed Rally Team párosa ezt nem tehette meg, nekik a rally a kikapcsolódást jelenti, ezzel tudnak kitörni a hétköznapok szürkeségéből. Ezért nincs és nem is volt tervben náluk az elitbe kerülés, ahogy Istovics Gergő fogalmazott, azokra a versenyekre mennek el, melyeket élveznek, ahol jók a pályák és az időterv is tetszik nekik. S ezt mindig jó előre megbeszélik. Ha például éppen a nyaralásuk idejére esett egy viadal, akkor azt gond nélkül el tudták engedni.

Istovics Gergőt az egyik pécsi ismerőse megkérte, navigáljon neki a szilveszteri rallyn. – Ez csak egy alkalomról szólt, s csak azért vállaltam el, mert tényleg jó barátok vagyunk, mert egyébként nem szoktam ilyen felkéréseket elvállalni – hangsúlyozta.

– A 2019-es szezon pontos beosztása még nem készült el, de tervben van egy külföldi sorozat is, a Mitropa kupa – jegyezte meg a navigátor. – De jövőre is arra fogunk fókuszálni, hogy élvezzük a versenyzést, teher nélkül, szép országokban, szép helyeken autózzunk. Nekünk ez elég, hiszen azt csináljuk, amit szeretünk, mert ez a hobbink, ez a nagy szerelmünk. De természetesen ez nem azt jelenti, hogy félvállról vennénk a versenyeket, hiszen amelyeken elindulunk, ott mindig a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból.

A fizikai felkészülésről szólva Istovics Gergő elmondta: Kovács Antal személyi edzővel készül a szezonra. Leginkább a gerinc és a hát megerősítésén dolgoznak a felkészülés alatt, mert ezek a tetstrészek komoly igénybevételnek vannak kitéve, pláne a murvás szakaszokon és nagy hangsúlyt kap a reflexek fejlesztése is.

– Leginkább biciklizéssel készítem fel magam a versenyekre, ugyanis a kerékpározás a másik hobbin – fogalmazott Istovics Gergő. – Tavasztól őszig, amikor csak tehetem nyeregbe pattanok és ez kiválóan szolgálja a fizikai erőnlét megteremtését, illetve a formában tartást is, melyre szükség is van, hiszen a nyári futamokon akár hatvan fok is lehet a kocsiban.

A páros 2013-ban magyar bajnoki címet ünnepelhetett, azonban rajtunk kívülálló okok miatt nem jött össze a címvédés 2014-ben. – Szarajevóban is nyertünk versenyt, és amikor egy idegen országban felcsendült tiszteletünkre a himnusz, az az érzés leírhatatlan – mondta Istvovics Gergő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!