képek és videó!

2020.07.27. 10:28

Már nem lehet megközelíteni Babócsát

Továbbra is gondot okoznak a viharkárok és a villámárvizek Somogy megyében. Cikkünk folyamatosan frissül!

Sonline

Néhány nappal a hatalmas esőzés után is több somogyi településen a víz az úr. A szakemberek küzdenek az elemekkel.

Frissítés!

19:00

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság is műszaki segítséget nyújtott a védekezések során.

Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

18:00

A víz az úr péntek éjszaka óta Somogyban. Böhönyén, házak váltak lakhatatlanná, Nagyatádon a vízművek károsodtak, így lajtos kocsi viszi a tiszta ivóvizet. Babócsán keddre várják, hogy a Rinya patak tetőzni fog, homokzsákokkal védik a környező ingatlanokat.

17:30

Rinyaújnép településen 300 birka fennragadt egy magaslati ponton, a nagyatádi hivatásos tűzoltók próbálják megoldani a kialakult helyzetet, egy hidat próbálnak építeni nekik, ahonnét át tudják terelni őket, amennyiben ez nem sikerül csónak bevetésével oldják meg az állatok etetését, amíg leapad a víz. – mondta el oldalunknak Óvári Timót, a Katasztrófavédelem sajtósa.

16:20

A hétvégi árvizeknél a tűzoltók is próbáltak helytállni. Az árvízi védekezés során, szombaton és vasárnap 6800 homokzsákot használtak fel az ingatlanok és közművek védelmére, 25 szivattyú működött szinte folyamatosan a megyében, ezenkívül még 63 személyt is ki kellett telepíteni.

15:30

A kettészakadt a 68-as út nagyatádi elkerülő szakaszának hídjánál még mindig magas a víz állása.

14:22

A Rinya utca végében Babócsán mintegy ötvenen építik a gátakat. Folyamatosan dolgoznak, mert nehéz megjósolni a vízállást, ráadásul harminc centiméteres vízemelkedés három sor homokzsákot jelent. Ezért igyekeznek megsaccolni pontosan, hogy mennyi lehet az emelkedés.

13:48

Egyelőre még nem tetőzik Babócsán a Rinya patak. – Jelenlegi információink szerint holnap reggel délelőtti órákban várható a tetőzés – mondta Váradi Nelli szakaszmérnök a Sonline-nak. – Jelenleg a házakat, amelyek veszélyben vannak körbezsákoltuk, egyelőre a réteket önti el a lakóházak felé be van védve.

Jelenleg 297 centiméter a vízállás, amely még akár 320 centiméterre emelkedhet. Ez azonban attól is függ, hogy a felső szakaszokon miként tud kilépni a patak. Több alacsonyan fekvő terület van ezen a szakaszon, ahol a víz ki tud terülni, ezért a tetőző vízállás is bizonytalan.

13:27

Babócsa le van zárva, holnapra várják a három méteres vízállást. A szakemberek a helyszínen vannak, homokkal leterhelték a hidat, hogy a víz ne tudja megemelni és elmosni. Arra számítanak, hogy Barcs felé egy hatalmas területet el fogjak önteni a víz. Ez azt is jelenti hogy a közeli házakat megvédjék, ezért homokzsákokat gyártanak. Kézi erővel is az uszadékoktól igyekeznek megtisztítani a patakot. A szakaszmérnök asszonyt is ott van, egy csónakot is a helyszínre vittek.

Már a gát tetején is folyik át – ott ahol alacsonyabb – a szabad területekre a víz.

12:52

Babócsánál mostanra lezárták a Rinya hidat, már csak Csokonyavisonta felől lehet megközelíteni a dél-somogyi falut. Úgy tudjuk: le is terhelték a hidat, mert most ér oda az árvíz.

137 hektárnyi halastó van a térségben, összefüggő tórendszerek vannak, amiknél átszakadtak a gátak. A horvát autót azért nem tudják kiszedni Segesden, mert folyamatosan málik a part, így nem tud semmilyen autó közel menni.

12:44

Nagyatádon tájékozódott Neszményi Zsolt és Biró Norbert a helyi állapotokról, Wéber Antal tűzoltó dandártábornok társaságában, ahol Bencs Zoltán a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója is épp helyszíni szemlén vett részt. A szakemberek azt mérik fel, milyen kárelhárításra van szükség. Illetve meg kell szervezni a forgalmat is, hiszen a lezárt útszakasz a nemzetközi forgalom számára kiemelten fontos.

12:23

Újabb drámai felvételeket kaptunk a Böhönyén ragadt kollégáinktól. Az utcán hömpölyög a víz, miközben az értékeiket és otthonukat féltő lakók tanácstalanul szemlélek a természet pusztító erejét.

12:19

Beleg és Ötvöskonyi között az út viszonylag jól megúszta az átfolyást, de félpályán járható csak és teherautók számára nem ajánlott. Ugyanis ahogy a víz átbukott az úton, alámosta a töltést, ezért most bizonytalan a talajszerkezet. Ezzel együtt már vannak, akik leleményesen kihasználják a levonuló áradást, hiszen ottjártunkkor egy 8-10 fős család szedte a tarlón a halakat.

Fotó: Kraft Róbert

11:39

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: minden idők legnagyobb vizével néztünk szembe Nagyatádon és környékén. Ez közel egy méterrel volt magasabb a Rinya patak Segesd közelében, mint az eddig ismert átlag, amely 250 centimétert is elérte. Az eső intenzitása is olyan volt, amire nem lehetett felkészülni.

Forrás: Biró Norbert közösségi oldala

Azt a horvát autóst is meglepetésként érhette a beszakadó híd és az érkező ár, akinek autója most is az út alatt pihen.

Továbbra is azt kérjük mindenkitől, hogy ne próbálják Böhönye felől megközelíteni Nagyatádot! Ez az út eljutni, mert járhatatlan és várhatóan sokáig az is marad. Aki mindenképpen Nagyatádra utazna tegye azt Nagybajomon és Kutason keresztül, vagy a másik irányba Lábod felé.

11:42

A megyei közgyűlés elnöke és a megyei védelmi bizottság elnöke átjutottak a lezárt területre, ahova a forgalmat nem engedik be, hisz túl veszélyes lenne.

A hatalmas mennyiségű víz a napraforgó és kukorica táblákra hordta a műanyag szemetet a lakott területekről. Átfolyások vannak, de az utat majd meg kell tisztítani. Ahol már levonult a víz jól látszik, hogy a talajszint felett 80-100 centiméter magasan hullámzott.

A helyreállítás valószínűleg nem lesz egyszerű, s vélhetően komoly vis maior helyzettel állunk szemben Somogyban. Az úton Segesd előtt 3 bólyasor is jelzi, hogy komoly károsodás következhet be járművünkben.

11:21

Megindult a sáros vízfolyam a Táncsics utca felé. Kollégáink is a helyszínen ragadtak, videóbeszámolóban mutatjuk meg a helyi állapotokat.

11:06

Böhönyén, a lászlómajori leagazásnál, a 68-as számú főút 57-es kilométerénél nem lehet tovább haladni Böhönye felé, amit sokan nem tudnak. Ez fennakadást okoz a közlekedésben, főként a kamionok számára jelent gondot a megfordulás a szűk lehajtóban. Az autósok figyeljenek, ne jöjjenek erre'

Böhönyén járt stábunk, ahol a képeken is jól látszik a Rinya átfolyásánál, milyen magasan volt a víz.

Rinya Böhönyénél

A házaknál még mindig ott van a homokzsákok, a Rinyától közel 100 méterre is homokzsákozni kellett a verandákat terszokat hogy meg tudják óvni az emberek értékeiket. A Táncsics utcában továbbra is magasan hullámzik a víz.

10:21

A vízügyi szakemberek a Rinya tetőzését Babócsánál várják, ezért Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elindult a helyszínre, hogy tájékozódjon a helyzetről. A megyei grémium vezetője felkereste a többi károsult települést is, ahol komoly károkat okozott a hirtelen lezúdúló helyenként akár 180 milliméternyi eső. Ám jelenleg a legkritikusabb a helyzet Babócsán, ezért oda sietett. Szükség szerint a megyei védelmi bizottság elnökével Neszményi Zsolttal, illetve az illetékes hatóságokkal egyeztet. Hamarosan helyszíni beszámolóval jövünk!

Már vasárnap is homokzsákokkal védekeztek Babócsán.

Jáger Gábor babócsai polgármester vasárnap berendelte az önkormányzat közmunkásait, akik nekiláttak a zsákok megtöltésének, miután nagy sebességgel emelkedni kezdett a patak. A gátat a lakóházaktól néhány méterre kell megépíteni. A munkálatokat a Pécsi Vízügyi Igazgatóság szakemberei irányították.

A számítások szerint a víz, óránként 10 centimétert is emelkedhet, amely hétfőn már 300 centimétert is meghaladhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!