honvédség

2020.07.02. 11:30

Új műszaki zászlóalj alakult Kaposváron

A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred július elsejével megkezdte egy új alegység, a Műszaki Támogató Zászlóalj megalakítását két városban: Kaposváron és Szentesen. Összesen 320 katonát alkalmaznak majd, ebből 110-et Somogyban.

Harsányi Miklós [email protected]

– Olyan bejelentésről van szó, amely nagymértékben befolyásolja Kaposvár munkaerőpiaci helyzetét – mondta a szerdai sajtótájékoztón Gavlik Péter ezredes, a kaposvári 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka.

Antal László ezredes, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka kiemelte: július elsejével az ezred bázisán egy újabb zászlóaljat alakítanak ki. Örömteli, ha egy szervezetben bővülés, előremozdulás történik. – Egy három hónapos koronavírusos időszakot követően kezdhetünk ebbe a feladatba – hangsúlyozta. – A Magyar Honvédség elég keményen kivette részét a helyzet kezeléséből. A koronavirusnak azonban nagyon sok hatása volt, van és lesz a jövőben bizonyos ideig.

Az egyik hosszabb ideig tartó következmény a munkaerőpiacon jelentkezett, sok munkavállaló elvesztette állását. Az ezredes kiemelte: a Magyar Honvédség felsővezetése – a kormánnyal közösen, a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretén belül – arra az elhatározásra jutott, hogy nemcsak a koronavírusos időszakban akarja kivenni részét a védekezés különböző feladataiból, hanem a hosszútávú negatív hatások kiküszöbölésében is.

A honvédség július elsejétől ezt két formában teszi meg. Egyik a rövid távú segítségnyújtás, a speciális önkéntes katonai szolgálat. Van azonban egy hosszabb távú, véglegesnek tűnő megoldás is. – Eddig is vártuk, s ezt követően is várjuk a szerződéses állományú katonának jelentkezőket – emelte ki. – Július elsejével egy 320 fős Műszaki Támogató Zászlóalj megalakítására kaptunk lehetőséget.

A zászlóalj infrastrukturális képességeket felvonultató – építő-bontó, s ennek minden szegmensét lefedő – katonai szervezet lesz, két helyszínnel jön létre. Az alapbázis Szentesen lesz, míg a kaposvári 2. infrastrukturális század a Boconádi logisztikai ezred objektumában alakul meg.

Folyamatosan várják a jelentkezőket

– A Kaposváron megalakuló század teljesen nulláról kezdi meg a működését – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón. Logisztikai támogató szakasz, és egy műszaki mentő szakasza lesz a támogató zászlóaljnak, melynek parancsnoka Szabó István őrnagy.

Az egységet korszerű technikai eszközökkel szerelik fel, s nemcsak épületek építését, bontását, korszerűsítését tudják elvégezni, hanem egy réten akár egy új katonai tábort képesek felhúzni vagy útépítő feladatokat látnak el. Az is elhangzott: minden olyan katonajelöltet várnak, akik szeretnének az egységhez csatlakozni, a többi közt kőműves, ács-állványozó, villanyszerelők is jöhetnek. S a honvédség továbbtanulásban, szakmaszerzésben is segítséget biztosít. Szabó István őrnagy azt mondta: felvették már a kapcsolatot a kaposvári toborzóirodával, illetve a logisztikai ezred személyügyi részlegével. Nyolc személlyel már beszélgettek, s további negyven jelentkező van a látókörükben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!