kulturális hadjárat

2020.10.10. 09:00

Bevették a szigetvári várat

A járványhelyzet miatt idén szeptember végén szervezte meg a Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesület és a Barcsi Nemzetközi Művésztelepért Alapítvány azt a művészeti alkotótelepet, amelynek már másodjára adott otthont a szigetvári vár és a városban működő Sóház Galéria.

Andricz Gabriella

Közel harminc képző- és iparművész fogadta el a meghívást a immáron huszonkilencedik alkalommal megszervezett művésztelepre. A résztvevők közt volt több visszatérő művész, de olyan fiatal alkotók is csatlakoztak a programhoz, akik az egykori Kaposvári Egyetem Művészeti Karán szereztek diplomát.

– Azt tapasztaltuk, hogy a tavasz óta eltelt hosszú, járvány sújtotta időszak felfokozta a vágyat az együtt alkotásra – mondta el Halmos Klára, az alkotótelep szervezője, a Kapos ART egyesület titkára. – A művészeknek ugyanis nagyon fontos, hogy megosszák egymás közt az élményeiket, tapasztalataikat, és pár napot együtt töltsenek a mindennapi mókuskerékből kiszakadva.

Művészet, kultúra és történelem találkozása egyben a szigetvári alkotótelep, mely különleges hangulattal itatja át Szulejmán szultán dzsámijának falait. A résztvevőknek lehetőségük adódott a vár minden területén dolgozni, de a látogatók és az érdeklődők elől sem zárkóztak el. – Rendkívül inspiráló a környezet, ahol alkothatunk, és ez mindenkiből mást vált ki – tette hozzá Halmos Klára. – Van, akit az építészeti tér érint meg, másokat a szabad levegőn való alkotás öröme csábít, de egy apró kő, vagy egy gondolat is hihetetlen energiákat tud megmozgatni. Rendhagyó módon kiállítással nyitottuk a művésztelepet, a Sóház galériában a tavaly készült munkák láthatók.

Az alkotótelep mindennapjaiba a kaposvári Vaszary Képtárban október végéig látogatható kiállítás is betekintést enged, ahol a tavaly készült munkák mellett fotódokumentációk is láthatóak a járványidőszakot megelőző tavalyi nyári művésztelepről.

 

Fontos a művészek közti gondolkodás

A galéria tere adott otthont idén is a grafikai műhelynek Jónás Péter irányításával. A festők műhelyét Vörös András vezette, akik ismét a dzsámiban dolgoztak. A megyéhez kötődő egyesületi tagok – Dobó Krisztina, Lengyel Zsüliett, Simon Tamás, Papp Pala László, Vörös Ádám, Rónai Gábor – mellett Budapestről és érkeztek képzőművészek, nem csupán az alkotás öröme miatt, hanem a kapcsolatok erősítése céljából is. A szigetvári kötődésű Szőke Barbara – aki ez egyesület új generációs tagja – egy különleges technikával foglalkozott a hét során. Az iszlám kultúra adott ihletet számára, és üvegmozaik rakással tervezett kompozíciókat. – Számomra nagyon fontos a művészek közti közös gondolkodás lehetősége, és a helyszín erre kiválóan alkalmas – mondta Szőke Barbara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!