hit, remény, szeretet

2019.12.23. 20:00

Adni jó: összefogtunk, hogy szebbé tegyük a karácsonyukat

Hosszú évek óta hagyomány lapunknál, hogy helyi vállalkozásokkal, somogyi civil egyesületekkel közösen szebbé tesszük egy családnak karácsonyát. Idén a Mélyben és Reményben Alapítvány segítségével jutottunk el Jutába.

Góz Lilla

Már a kiskapuban izgatottan várták érkezésünket a megyeszékhelytől néhány kilométerre fekvő Jutában. A szennai család a Szabadság utcai bérelt ingatlanjuk előtt kedvesen invitálta kis csapatunkat az előszobába. A repedezett falak között egy nagy, régi faasztalra kerültek a csomagok, amelyeket a gyerekek hamar elkezdtek felfedezni.

– Nézd anya, van benne szaloncukor, egy csomó puding és mennyi szalámi... – bontogatta izgatottan a csomagokat a 13 éves Szimonetta. Tizenegy éves testvére, Beáta pedig meglepetten nyitotta ki az aprócska ékszeres dobozkát. – Ide nézzetek, de szép fülbevaló, be is teszem mindjárt – mutatta a családjának ajándékát a kislány.

Az édesanya 2018-ig a kereskedelemben dolgozott, majd betegsége miatt fel kellett hagynia munkájával. Tavaly két stroke-ja volt egymás után.

– Szedem a gyógyszereket, de többször elér a szörnyű émelygés, s van hogy elájulok – mesélte az édesanya. A Mélyben és Reményben Alapítványnál dolgozik, de a helyi nyugdíjasokat gondoz. – Néha mosolyogva mondják, hogy szegény segít szegénynek – tette hozzá Szabó Andrea.

A család hat éve bérli a jutai ingatlant, mint megtudtuk, a tulajdonos tavasszal áll majd neki a romos ház felújításának. – Március végéig el kell költöznünk, azt mondták, hogy talán novemberben visszajöhetünk – mesélte az édesapa. Szennai Zoltán hozzátette: hetek óta már keresnek új otthont, de eddig nem sikerült találniuk, ahol öten elférnek és ki is tudják fizetni a bérleti költségeket.

Nehéz helyzetük ellenére az utóbbi napokban az ünnepi készülődéssel töltötték az időt együtt.

– Lesz húsos káposzta, kis rántott hús és még pörköltet szeretnék – mesélte az édesanya a karácsonyi menüről. A fiúk feladata lesz a karácsonyfa befaragása, a lányok pedig a díszítésben segítenek majd.

Kérés nélkül a jó cél érdekében

– Az adventi gyertyák a hit, a remény, a szeretet és az öröm szimbólumai, fontos, hogy magunkba nézzünk az ünnepek előtt és elgondolkozzunk azon, hogy tettünk-e azért, hogy másnak az otthonát és a szívét megtöltsük melegséggel – mondta el Péter Gabriella, az Európai Realitas Egyesület elnöke. Az elsők között állt a szerkesztőség mellé és a jutai családnak tartós élelmiszercsomagot és fenyőfát hozott. Sok finom pékáruval, karácsonyi süteménnyel kedveskedett Ojtó Lajos, a Slendy Pékség tulajdonosa. A Honvéd-Nonstop CBA Élelmiszerüzlet pedig élelmiszercsomagot állított össze. Rónai Csilla, a Rónai Ötvösüzlet tulajdonosa pedig a lányoknak kedveskedett egy-egy pár fülbevalóval. A kaposvári Gyermelyi Zrt.-től pedig száraztészta csomagot vihettünk a családnak. Szerkesztőségünk tagjai által összegyűjtött pénzből pedig tűzifát tudnak vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!