magyarok kenyere

2020.07.09. 17:23

Búzaszemek milliói segítenek több ezer gyermeken

Megyeszerte tizenhárom gyűjtőponton várják a búzával teli zsákokat a Magyarok Kenyere Program keretében. A búzával teli zsákok idén is Barcsra, Somogy egyetlen működő malmába kerülnek, ahol lisztté őrlik. Augusztus 15-ére kell elkészülniük, ekkor rendezik meg a megyei kenyérszentelés és összeöntés ünnepét Csurgón.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

– Az idei gyűjtés a nemzetegyesítés sarokköve – mondta el Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke csütörtökön a Magyarok Kenyere Program kéthelyi sajtótájékoztatóján.

Felidézte, hogy az adománygyűjtő akció 2011-ben indult és a kezdeti 10 tonna búza tavalyra elérte a 800 tonnát. Idén is tizenhárom somogyi gyűjtőponton várják a búzával teli zsákokat. – A Magyarok Kenyere program a világon egyedülálló összefogás, a somogyi gazdák pedig minden évben szívvel-lélekkel a nemes kezdeményezés mellé állnak – mondta el Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Fotó: Kovács Tibor

Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte: a program a nemzeti összetartozást jelképezi, s ennek üzenete idén különösen fontos, hiszen a trianoni békediktátum 100. évfordulója van. Köszönetet mondott a somogyi gazdáknak, hogy több mint kétezer, a megyében élő gyermek részesült adományban. – A 15 millió búzaszem a 15 millió magyart jelképezi , akik nem csak lélekben, hanem testben is összetartoznak, akkor is ha határon innen vagy túl élnek – mondta Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

Fotó: Kovács Tibor

Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte: a program nem csak az összefogás jelképe, hanem nemes célt is szolgál. – Hagyománnyá vált, hogy az összehangolt munkának köszönhetően a gazdatársadalom évről-évre segíteni tud a rászorulóknak – jegyezte meg Berek Gábor.

Molnár Balázs, Kéthely polgármestere azt mondta: egyre több környékbeli gazda csatlakozik az adománygyűjtéshez. – A képviselők és civilek is fontosnak tartják, hogy segítsenek. Így mi megvásároljuk a gazdáktól a búzával teli zsákokat és leadjuk a helyi gyűjtőponton – tette hozzá. A Magyarok Kenyere Alapítvány emellett idén a természetbeni adományok gyűjtése mellett pénzadományokat is fogad.

Dolgoznak a kombájnok, megyeszerte aratnak

– A napokban kezdődött el a búza aratása Somogyban, az első benyomások alapján közepes termésre számítunk – mondta el Schmidt László kéthelyi gazdálkodó. Hozzátette: a minőséggel elégedettek, de a mennyiséggel nem igazán, hektáronként hat tonnát tudtak eddig aratni. Kiemelte: az időjárás idén nem volt kegyes, túl enyhe volt a tél, a tavaszi szárazság sem tett jót a növénynek. – A hektikus csapadékeloszlás rontja a minőséget, akinek beértek a kalászai, minél előbb be kell azokat takarítani – tette hozzá a kéthelyi gyűjtőpont vezetője. A búzával teli zsákok idén is Barcsra, Somogy egyetlen működő malmába kerülnek, ahol lisztté őrlik. Ezzel augusztus 15-ére kell elkészülni, ekkor rendezik meg ugyanis a megyei kenyérszentelés és összeöntés ünnepét Csurgón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!