Falusi turizmus

2019.08.20. 11:30

Fővárosi gyerekek kergetik a zselici udvarok csibéit

A Kaposvár környéki fejlesztések hatására megélénkült a falusi turizmus. A szállás­adók szerint szinte minden napra foglalnak szállást az emberek. A legtöbben Budapestről, Debrecenből és az Alföldről látogatnak el Somogyba. A falusi turizmusban dolgozóknak azonban az elmúlt tíz évben nem volt komolyabb pályázati lehetősége.

Marosi Gábor

File name :DSC_0098.JPG File size :1.3MB(1374146Bytes) Date taken :2005/07/20 14:23:45 Image size :2144 x 1424 Resolution :300 x 300 dpi Number of bits :8bit/channel Protection attribute :Off Hide Attribute :Off Camera ID :N/A Camera :NIKON D2X Quality mode :N/A Metering mode :Matrix Exposure mode :Programmed auto Speed light :No Focal length :35 mm Shutter speed :1/125second Aperture :F5.3 Exposure compensation :0 EV White Balance :N/A Lens :N/A Flash sync mode :N/A Exposure difference :N/A Flexible program :N/A Sensitivity :N/A Sharpening :N/A Image Type :Color Color Mode :N/A Hue adjustment :N/A Saturation Control :N/A Tone compensation :N/A Latitude(GPS) :N/A Longitude(GPS) :N/A Altitude(GPS) :N/A

Bárdudvarnok Már egyetlen szabad szobát sem lehet foglalni a mosdósi Keresztes Vendégházban. Nem is meglepő, hiszen az év szinte mindennapján telt házzal üzemelnek. A mintegy húsz éve működő falusi szálláshelyen egyszerre nyolc–tizenegy embert tudnak fogadni. Keresztes Józsefné, a szálláshely tulajdonosa lapunknak elmondta: nagyon sok kisgyerekes család érkezik hozzájuk, akik a nyugalom és a csend miatt kedvelik a települést. A Mosdósra látogatók a kultúra és a múzeumok megismerése mellett szeretik felfedezni a környéket is, sokak kedvence a Zselic, a legtöbben pedig Budapestről vagy környékéről érkeznek.

– Nagyon sok a visszatérő vendégünk – mondta Keresztes Józsefné. – Biztonságban érzik magukat, ezért jönnek ide. Mivel mi itthon vagyunk egész nap, bármiben azonnal segíteni tudunk nekik. Kedvelik vendégeink a kézműves alkotásainkat, készítünk lekvárokat, szörpöket, csatnit, csilis termékeket és birssajtot is. Lehetőség van nálunk kerékpárbérlésre is, így könnyen és gyorsan bejárhatják a környéket. Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi három év kiemelkedő és szinte nincs olyan nap, hogy ne látnánk vendégül valakit – tette hozzá a Keresztes Vendégház tulajdonosa.

Hasonlóan vélekedett Mag Attila, a Mag Tanya tulajdonosa is. A bárdudvarnoki férfi szerint nemcsak nála, hanem az egész településen telt házzal üzemelnek a szállások. Kedvelt lett a falusi turizmus, az emberek próbálják felfedezni a vidéki helyeket. – Mára a Zselic vetélytársa lett a Mecseknek – hangsúlyozta Mag Attila. – Azt gondolom, hogy a turisztikai egyleteknek és a helyi önkormányzatoknak a fejlesztései jól látszódnak a forgalmon is. Össze tudunk rakni a vendégeknek olyan programokat, amivel három-négy napot is eltölthetnek nálunk. A mi célcsoportunk a családok.

Nálunk a tanyán van játszótér, trambulin, nyáron pancsolómedence a gyerekeknek, lehet íjászkodni, pingpongozni, tollasozni. Hetekkel, hónapokkal előre megtelnek a szobáink, a vendégek ötven, hatvan százaléka pedig visszatérő, már jövőre is több foglalásunk van – mondta a Mag Tanya tulajdonosa. Mag Attila hozzátette: folyamatosan ösztönzi a bárdudvarnokiakat, hogy építsenek szálláshelyeket, mert akkor a turisták ebbe a térségbe jönnek, nem pedig más régióba. – A falusi turizmus csapatjáték, ezért mindenkinek össze kell fogni és támogatni egymást – hangsúlyozta.

Önerőből tartják a lépést a szállodákkal, panziókkal

A falusi turizmusból élőknek az elmúlt tíz évben semmilyen komolyabb pályázati lehetőségük nem volt. Ahhoz azonban, hogy tartani tudják a lépést például a panziókkal és szállodákkal, muszáj fejleszteniük. – Önerőből oldjuk meg – fogalmazott Mag Attila. – Ha nem forgatjuk vissza a bevételünk egy bizonyos százalékát, akkor lemaradunk. A fejlesztések mellett azonban fontos az is, hogy legyenek programok a térségben. Azt látjuk, hogy a hozzánk érkező turisták körében népszerű a Katica tanya, a bőszénfai szarvasfarm, a zselici csillagvizsgáló és kilátó, a Deseda, valamint a történelmi emlékhelyek – tette hozzá. Máyerné Bocska Ágnes, a kaposvári Tourinform iroda vezetője úgy vélekedik: a falusi turizmus forgalma Kaposvár látogatottságán is érezhető. Például azok a budapesti turisták, akik a vidéki csendre és nyugalomra vágynak, gyakran keresik fel a megyeszékhely kulturális eseményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!