madármentés

2020.08.11. 20:00

Kétséges, hogy megmenekülhet Villám, a mentett gólya

Villámcsapás érte a fiatal gólyát úgy, hogy a Belegen található fészek mellett húzódó elektromos vezetékbe csapott a villám, s az állatot is érte a kisülés.

Koszorus Rita

– Egyik oldalán perzselődött a tolla – mondta kérdésünkre Márton András, madármentő. – A csőre is megsérült és nem tudja a lábait használni. A jobb lábainak teljesen nem ura, sajnos kezdenek az ujjai ökölbe záródni, és sötétedik az egész láb. Ami nem jó jel, mert ha a csőre vagy lába elhal, muszáj lesz elaltatni villámot.

Márton András a sérült gólyával

Komoly összefogás eredménye, hogy a fiatal madár még életben lehet, hiszen a helyiek dacára az augusztus 3-i nagy viharnak a felhőszakadásban segítettek az állaton. Elvitték Nagyatádra a sérült madarat, ahonnan a Petesmalmi Vidraparkba került.

Innen a vidrapark vezetőjének, Balogh Mártának ismerősei szállították el Budapestre az állatot, ahol megröntgenezték és kiderült a villámcsapás ugyan törést nem, de csúnya rombolást végzett a madár testében. Jelenleg a Fióka és Madármentés dömösi természetvédelmi mentőhelyén van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!