ZUHANÁS

2020.07.08. 20:00

Derült égből honvédek érkeztek Kaposújlakra

Négyezer méter magasból érkeztek a katonák a kaposújlaki reptérre. Itt edz ugyanis a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja, szerdán a célba ugrást gyakorolták.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Ügyes, jó lesz ez Noel – biztatták csapattársai a legifjabb ejtőernyőst. Noel mindössze 17 éves, de már meghaladta ugrásainak száma a százezret.

– Egy tandemugrás után határoztam el, hogy szeretnék ejtőernyőzni, a célom, hogy a válogatott oszlopos tagjává váljak, igaz most még örülök, ha eltalálom érkezéskor a szivacsot – mesélte mosolyogva Bóna Noel.

A katonai ejtőernyős válogatott tagjai visszatérő vendégek Kaposújlakon. Hétfőn tizenöten érkeztek, a somogyi adottságok optimálisak számukra, hogy a célba ugrást gyakorolni tudják. – Naponta hatot-hetet ugrunk, igaz, kedden még erős volt a szél, de szerdán már ideális volt az idő – mondta el Bánszki Tamás, a magyar honvédség ejtőernyős válogatottjának csapatkapitánya. Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt csaknem két hónapon keresztül nem tudtak készülni, és a veszélyhelyzetben több világversenyt is lemondtak. Dohában, a sivatagi városban gyakoroltak volna, ami a katonai világbajnokság helyszíne lesz, de ezt is elhalasztották a szervezők.

Fotó: Lang Róbert

– A közeljövőben egy cseh bajnokságon vehetünk részt, ami azért lesz jó, mert máshol is tudunk gyakorolni, nem csak a világkupa állandó helyszínein – jegyezte meg a csapatkapitány. Szeptember végén pedig a svájci és olasz világkupán vesznek részt.

– A katonai válogatott a nemzeti válogatott is egyben, olyanok mint a Forma–1-es pilóták, folyamatosan tréningben kell lenniük – mondta el Lázár Tibor, a Magyar Honvédség 86-os Helikopter Bázisa ejtőernyős kiképző részlegének vezetője. Az őrnagy hozzátette: a magyar ejtőernyős válogatott évek óta a világ élmezőnyében szerepel, a legutóbbi világbajnokságon éppen csak lecsúsztak a dobogóról, Asztalos István egyéniben viszont a harmadik helyen végzett.

Fotó: Lang Róbert

A katonai világbajnokságon a magyarokon kívül az élmezőnyben szerepelnek a csehek és a németek, de a svájciak is egyre jobb eredményeket érnek el. Az ejtőernyőzés klasszikus ágát egyre kevesebben művelik Magyarországon, előtérbe kerül az extremitás, mint például az alakzatban ugrás, vagy éppen a szárnyas ruhás ugrás.

Csúcshelikopterrel jött az ellenőrzés

Egy H145-ös katonai helikopter érkezett szerdán Kaposújlakra. – A katonák felkészülését rajtaütésszerűen ellenőriztük, hogy minden a terv szerint halad-e, és van-e esetleg szükségük valamire a válogatott tagjainak – mondta el Bali Tamás, a szolnoki 86. Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, aki elmondta, nehéz az utánpótlást kinevelni, mert ez egy költséges sport.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!