iszol valamit?

2017.11.05. 09:18

Alkohol, függőség – észrevétlenül lesznek a pia rabjai a fiatalok

Elkezdődött a száraz november, vagyis a kezdeményezésben résztvevők november elsejétől egy hónapon keresztül egy csepp alkoholt sem fogyasztanak. Ez az időszak arra igyekszik ráébreszteni a potenciális ivókat, milyen más lenne az életük alkohol nélkül.

Koszorus Rita

Tizenkét szenvedélybeteggel foglalkoznak a szakemberek egyszerre a nágocsi Reménység Rehabilitációs Házban. Többségük alkoholfüggő – tudtuk meg Horváth Gábor szakmai vezetőtől. – Míg korábban az volt jellemző, hogy a klienseink 40-50 évesen jelentkeztek a terápiára, ma már egyre fiatalabbakat érint a probléma – avatott be napi tapasztalataiba az addiktológiai konzultáns. – Elsősorban húszas éveikben járó alkoholisták fordulnak hozzánk, fiatalabbak – azaz a tinédzserek – inkább drogoktól válnak függővé.

Horváth Gábor elmondta: a statisztikáknál jóval többen küzdenek az alkoholizmussal, akár 1,3 milliónál is többen lehetnek, akik segítséget sem kapnak. Aki azonban mégis bekerül a rendszerbe és kezelést kap, nem biztos, hogy szabadul a szer „fogságából”. – Az orvosok sem egységesek abban, milyen gyógyszert írjanak fel egy alkoholistának – tette hozzá a szakember. – Hiszen, ha nyugtatókat használ valaki, alkohollal párosítva, annak drasztikus hatása lehet, szert válthat, esetleg keresztfüggőség is kialakulhat. A rendszeres alkoholfogyasztás kihat a beteg lelki állapotára, s ez okozhatja a depressziót.

A somogyi szakember szerint a száraz november kezdeményezése egy kiváló tükör a kockázati ivóknak. – Ha már valaki tudatmódosítót nem használ, az egy jó lehetőség, hogy megvizsgálja viszonyát az adott szerrel – mondta kérdésünkre a Reménység Rehabilitációs Ház szakmai vezetője. – Ha már átértékeli az alkoholmentesen töltött hónapot, és azt látja, hogy ez jó neki innen még könnyű megállni és újraértékelni a dolgokat. De ha függőségről van szó, akkor úgysem fogja megállni azt a hónapot.

Ugyanígy vélekedik Zacher Gábor toxikológus is. – Szerintem ez egy jó dolog, de nem az alkoholistáknak – magyarázta a toxikológus orvos. – Mert aki elsején elkezdte abbahagyni, az ma már bent van a sürgősségin delíriumban. Az a szalonivó, aki a halottak napja tiszteletére nem fogyasztott alkoholt, nem fog később sem. Sőt így rájön, hogy egy átmulatott éjszakát követően mennyire megváltozik a világ. Mert alkohol nélkül elmarad a másnaposság, a gyomorpanasz, a fejfájás és a savanyú lehelet.

Zacher Gábor szerint sokat beszélünk az alkoholizmusról, de nem teszünk ellene eleget. – Ha összehasonlítjuk: van körülbelül húszezer kábítószerfüggő és van 800 ezer alkoholista – szemléltette a problémát a szakember. – Alkoholfogyasztás szempontjából a mai magyar 15 évesek Európa élvonalába tartoznak.

A baj ott kezdődik a toxikológus szerint, hogy az alkoholfogyasztásba szocializálódnak a magyar fiatalok. – Társaságban is azt kérdezik először: mit iszol – mutatott rá Zacher Gábor. – De ilyenkor a kérdező nem buborékos üdítőre gondol. Azt ritkábban kérdezik meg, hogy mit szívnak. Tehát az alkohol egy teljesen velünk élő történet, észrevétlenül suhanunk bele a problémába.

Száraz november az új kihívás

Nem csak hazánkban, de Angliában is mellőzik a szeszt az alkalmi és rendszeres ivók. Ott januárban, vagy októberben tartanak száraz hónapot, míg Magyarországon három éve novemberben vonják meg maguktól az alkoholt a résztvevők. A lényeg valóban az, hogy megismerjék az italtilalmat fogadók az alkoholhoz fűződő viszonyukat és önmagukat is. A szervező civil szervezetek nem titkolt célja az is, hogy szélesebbé váljon az alkoholizmusról szóló társadalmi párbeszéd.

Mivel a mozgalom Nagy-Britanniából indult, brit kutatók már eredményekről is beszámoltak a témában. Az egy hónapnyi alkoholmegvonás sokaknál jobb alvást, több energiát, súlyvesztést, spórolást, no meg szebb bőrt és hajat eredményezett. A londoni Royal Free Hospital kutatása szerint a száraz januárban résztvevők jobb koncentrációról, alvásról, koleszterinszint- és vércukorszint-csökkenésről, alacsonyabb vérnyomásról és súlyvesztésről számoltak be. A Sussexi Egyetem kutatása szerint a száraz januárban résztvevők 72 százaléka hat hónappal később jóval kevesebb alkoholt fogyasztott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában