Hiányszakma

2017.09.12. 07:00

Azonnal elkelnek az egészségügyben végzettek

Jócskán megnövekedett a PTE Egészségtudományi Karának Kaposvári Képzési Központjába felvételt nyert hallgatók száma. Míg a tavaly mintegy 150 gólyát köszönthettek, az idén a pótfelvételizőkkel együtt 198-an kezdhetik meg tanulmányaikat nappali és levelező tagozaton.

K.G.

– Az orvosdiagnosztikai analitikus képzés a legkeresettebb, mert ilyen Kaposváron kívül csak Debrecenben van, védőnőket pedig Szegeden képeznek még– mondta Stromájer-Rácz Tímea, a kaposvári központ igazgatója. – A képzéseink egyre népszerűbbek, mert az egészségügyben sok a hiányszakma, akik ide jelentkeztek, tudják, hogy lesz munkájuk. Jellemző, hogy már harmadéves korukban állást kapnak. Ugyanakkor 300 betöltetlen védőnői állás is van az országban. A képzés gyakorlatorientált, ebben jó partnereink a Kaposi Mór Oktató Kórház és a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centruma.

Kaposváron gondozás és prevenció alapszakon védőnő és népegészégügyi ellenőr, orvosi diagnosztikai analitikus alapképzési szakon radiográfus és laboratóriumi analitikus képzés zajlik. A palettát színesíti a az orvosdiagnosztikai analitikus felsőoktatási szakképzési szak.

A hétfői tanévnyitón Neszményi Zsolt kormánymegbízott ünnepi beszédében elmondta: a Somogy Megyei Kormányhivatal sok területe közül a népegészségügy fontos helyet tölt be. Hozzátette: hogy a Kaposváron végzett fiatalok hazánkban kamatoztassák a megszerzett tudásukat, a kormány ösztöndíj programot indít 4,4 milliárd forintból, amely 3200 hallgatót érint országszerte. A diákokat Oláh Lajosné alpolgármester is köszöntötte.

Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai igazgatója kiemelte: szerencsések a hallgatók, mert szinte „lábon kelnek el”a munkaerőpiacon. Méltatta a PTE dékáni csapatának munkáját, akik úttörő munkát végeznek abban, hogy a non-doktori képzés teljes elismertséget kapjon. Betlehem József dékán hangsúlyozta: fejlődő és dinamikus karra iratkoztak be a hallgatók, amelynek nagy jövő előtt áll. A korszerű tudás nemzetközi dimenzióba emeli az itt végzetteket: az angol nyelvű képzésük célja is az, hogy a nemzetközi porondon is megállják a helyüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában