cukorgyár

2017.09.01. 17:00

Begyújtottak – kampányt indított a miniszter

A mészkemence begyújtásával megkezdődött az idei, szám szerint a 124. kampány a kaposvári cukorgyárban. Bár ebben az évben az időjárás gyakran nem kedvezett a cukorrépa-termesztésnek, az augusztusi termésbecslés alapján a várható átlagtermés megközelíti a 60 tonnát hektáronként.

Kovács Gábor

A cukorgyár tervezett napi átlagos répafeldolgozása 7500 tonna. A betakarított termés hetven százaléka vasúton, 30 százaléka közúton érkezik az üzembe. Az idei kampány szeptember hetedikétől előreláthatóan 120 napon át tart majd. A dolgozók ilyenkor feláldozzák a hétvégéiket és ünnepeiket, előfordul, hogy hét napot dolgoznak egyhuzamban.

Fellobbant a láng a kaposvári cukorgyárban: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter gyújtotta be a mészkemencét, ezzel kezdetét vette a 124. kampány. Az idén 15500 hektár cukorrépát vetettek a kaposvári cukorgyár számára. Az előzetes becslések szerint az idei terméshozam elmarad a tavalyi, minden idők második legjobbjának számító termésátlagtól, azonban a cukorrépa cukortartalma meghaladja a 16 százalékot. Utoljára 2011-ben érték el ezt a számot.

Elindult a cukorgyári kampány

– Jelentős változás, hogy a cukorkvóták eltörlésével megváltoztak a termelési és piaci viszonyok – mondta Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója. – Nincs már cukorrépa minimumár, hiszen a cukoripari rendtartás megszűnt. Ezzel visszatérünk az uniós csatlakozás előtti szisztémához, amikor a cukorár alapján állapítják meg a cukorrépa árát, ami akkor válik véglegessé, ha a belőle gyártott cukrot értékesítik. Emlékeztetőül: a cégnek 150 ezer tonnás cukorkvótája volt 2008-tól. A mostani helyzet lehetőséget teremt, hogy korlátozás nélkül termelhetünk és értékesíthetünk cukrot exportra. Azonban erre a piacra német és francia termelők is szemet vetettek. Ám az elmúlt évek fejlesztései, a cukorrépatermesztés javuló mutatói, a cég háttere, és a kormányzati elkötelezettség miatt optimisták lehetünk.

Hazánk legnagyobb biogáz-termelője

Kaposvár mára az agráripar fellegvára lett, szögezte le a földművelésügyi miniszter. – Fontos a kormány támogatása ahhoz, hogy a magyar cukoripar fennmaradjon, és bővüljön akkor is, amikor világpiacon bizonytalanság érzékelhető – mondta Fazekas Sándor. – Jó hír, hogy a Magyar Cukor Zrt. tíz százalékkal tudta növelni a szerződött cukorrépa területét. 930 ezer tonna cukorrépát takarítanak be a gyárral kapcsolatban álló termelők. A feldolgozó elérte a napi 7500 tonnás kapacitást. Kevesen tudják, hogy a kaposvári cukorgyár hazánk legnagyobb biogáz-termelője, évi 17 millió köbméter földgázzal egyenértékű biogázt állítanak elő. Az idei kampányban a 224 állandó dolgozójuk mellett 41 új munkatárs is segíti őket. Ma az élelmiszeriparban 20 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010 előtt.

Az alternatív energiák mintaüzeme

A kampánykezdeten részt vett Szita Károly kaposvári polgármester, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, Neszményi Zsolt kormánymegbízott, és Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is.

– Három évszázadot köt össze a cukorgyár, mert mára a XXI. század alternatív energiákat használó mintaüzeme lett – hangsúlyozta Szita Károly. Jelentős szerepet tölt be Kaposvár energiaellátásban, és amióta a magyar kormány a stratégiai partnere lett a Magyar Cukor Zrt.-nek, az együttműködés újabb löketet kapott. A piaci földgáz áránál olcsóbb biogáz jut a kaposvári vezetékrendszerbe. Emellett a kaposváriak érzelmileg is kötődnek a gyárhoz, magukénak érzik.

A nyitóeseményen megtudtuk: nemrég új vasúti mérleget építettek, amellyel a cukorrépa átvételét felgyorsítják. A közeljövőben megvalósul az égetett mészszállító rendszer porelszívása, ezzel véglegesen megoldódhat a Pécsi utca felé történő alkalmi kiporzás problémája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában