akadnak még hibák

2017.11.04. 11:30

E-recepet: valahol még nagy a köd a virtuális felhőben

Elstartolt az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT), vagyis novembertől már elektronikus beutalókkal és receptekkel dolgoznak a doktorok. Csakhogy nem mindenütt zökkenőmentes az átállás.

Koszorus Rita

Egy újabb vonalkóddal bővül az új úgynevezett e-recept: a már megszokott kettőn kívül – egy a beteg, egy az orvos adatait tartalmazza – egy újabbal gazdagodott. Ez a vény adatait tárolja magában, amelyeket a közfinanszírozású egészségügyi intézmények feltöltenek egy közös virtuális felhőbe.

Az indulás nem volt mindenütt zökkenőmentes. Dús István, a Magyar Orvosi Kamara, megyei elnöke kérdésünkre elmondta: a bejelentkezéssel akadtak gondok. A doktorok saját új típusú, elektronikus személyi igazolványukkal léphetnek be a rendszerbe, de a kártyaolvasó többszöri próbálkozás után időtúllépést jelzett.

– Nagyon sokan vannak, most mi kifogtuk – magyarázta egy nagymama, aki türelmesen várakozott unokáival egy kaposvári gyermekorvosi rendelőben. Aztán rövidesen nyílt az ajtó és bejutottak Mikics Aranka rendelőjébe. A kaposvári gyermek háziorvos végtelen türelemmel vizsgálta az izgága gyerkőcöket, s közben készségesen válaszolt az e-recept és e-beutalóval kapcsolatos kérdéseinkre. – Működik a rendszer – mondta a doktornő. – Szorgalmasan küldjük fel az adatokat a felhőbe. Csak a receptírásnál lelassul a gép, de ez nem okoz fennakadást.

Mikics Aranka hozzátette: elvileg ez egy jó dolog lesz, ha letisztul. A doktorok látják, hogy korábban milyen gyógyszereket kapott a beteg, azt is, hogy kiváltotta -e azokat.

A kaposvári Északnyugati Patikában is okozott némi fennakadást az átállás, tudtuk meg Tóthné dr. Kalota Veronikától. – Szerencsére nálunk a hardveres támogatással foglalkozó kollégáink és az informatikusok is készenlétben vannak – magyarázta a gyógyszertári szakdolgozó. – Reggel az induláskor voltak fennakadások és éppen pillanatnyilag sem tudunk felcsatlakozni az elektronikus térbe, de azt az információt kaptuk, hogy az adatokat később automatikusan felküldi a rendszer a felhőbe.

Tóthné dr. Kalota Veronika kérdésünkre elmondta: apróbb problémák adódnak a napi működés során. – Azok a készítmények, amelyeket itt házilag készítünk és több összetevőből vannak, azoknál még elakad a rendszer – mondta a kaposvári szakember. – Nálunk úgy működik a rendszer, hogy mindegyik officinában van egy e-személyi igazolvány leolvasó és a dolgozók igazolványuk leolvastatásával és a PIN-kód megadásával léphetnek be.

Balázs Lajos, a Balatonboglári Egészségügyi Centrum főorvosa szerint ezzel az a gond, hogy egy bejelentkezés csak négy órára engedélyezi a folyamatos használatot. – A bejelentkezés nehézkes és bonyolult és négy óra elteltével meg kell ismételni – magyarázta a Balaton-parti doktor. – Mi az információs térből csak a ködöt látjuk, mert nem tudunk felcsatlakozni, ezen még dolgoznak az informatikai hátteret nyújtó cég munkatársai.

Balázs Lajos hozzátette: ha a problémák megszűnnek, egy modern egészségügyi rendszer áll fel. Ebben például elkerülhetőek lesznek a feleslegesen megismételt vizsgálatok, hiszen a háziorvos láthatja a kórelőzményeket és a diagnózisokat is, ahogyan a felírt és kiváltott gyógyszerek listáját is.

Az e-vény és e-beutaló megjelenésével azonban nem szűnik meg a hagyományos papír alapú felírás, hiszen egy évig még analóg formában is megkapják a betegek. Utána azonban az új személyi igazolványukkal válthatják ki orvosságaikat, jelentkezhetnek be időpontokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában