Tisztogatás

2017.10.17. 09:00

Egyéni vállalkozóknak nem jár az ingyenes kéményseprés

Hiába várta a férjével a kéményseprőket Tomisa Róbertné Nikláról. Nem jöttek, és azt közölték vele, hogy azért nem végzik el a háznál a kémény ingyenes ellenőrzését, mert a férj (mezőgazdasági) egyéni vállalkozó, ezért rájuk nem terjed ki a lakossági ingyenes kéményseprés.

K.G.

A ház fele részben a hölgy, a másik fele a férfi tulajdona. A hölgy a NAV-hoz fordult, ott azt mondták neki, hogy az egyéni vállalkozók magánszemélynek számítanak, és nem gazdasági szervezetnek. Ilyen szempontból ők jogot formálnának a kéményseprésre. Van egy másik ingatlanuk is, amelyet fele részben kiadnak a Postának, a másik fele lakás. Oda sem megy ki a kéményseprő. Megkérdeztük, hogy a törvény szerint valóban nem jár a lakossági ingyenes kéményseprés annak, aki egyéni vállalkozó?

A kéményseprést szabályozó kéményseprőipari törvény és a polgári perrendtartásról szóló törvény az egyéni vállalkozót is a gazdálkodó szervezetek közé sorolja, válaszolta Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Ha valakinek az otthonába egy gazdálkodó szervezet van bejegyezve, akkor a kémény a szabályok szerint már nem lakossági kémény, hanem egy gazdálkodó szervezet kéménye. A gazdálkodó szervezeteknek a kéményseprésért ki kell fizetniük az elvégzett munka díját. Az, hogy nekik kell-e megrendelni a munkát, vagy a kéményseprő magától érkezik, az attól függ, hogy társasház egyik lakásába van-e a gazdálkodó szervezet bejegyezve, vagy egy családi házba. A családi házba bejegyzett gazdálkodó szervezetek esetében változatlanul a kéményseprőcégek végzik a kéményseprést, még a katasztrófavédelem ellátási területén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában