Autócsodák

2017.09.24. 14:00

Ha beülnek a veterán autókba, elfelejtik a hétköznapokat

Az ebédidejüket töltötték szombaton Kaposvár belvárosában a Total Chrono Classic túraverseny Oldtimer Szuperkupájának résztvevői. Reggel 105 autó rajtolt el Székesfehérvárról, és Somogyon át Balatonlellén fejezték be a futamot.

K.G.

– Ez nem felvonulás, és nem a gyorsaságról szóló verseny. Vezető és navigátor együtt dolgozik azon, hogy századmásodpercre pontosan érkezzenek, mert az győz, akinek kevesebb a hibapontja – mondta Magyar Andrea szervező. – Így a kevés lóerős, régi autóknak egyenlő esélyeik vannak. A közúton, a KRESZ-t betartva haladnak, Magyarország szép tájain.

A 27 márka között volt Ferrari, Volvo, Jaguár, Porsche. Legtöbb a Mercedes, Kaposvárra elsőként egy különleges, 1954-es szárnyas SL Mercedes gördült be. Voltak amerikai autók, de például Skoda is.

– Ez egy 1982-es olasz Maseratti, viszonylag ritka, 2100-at csináltak belőle a világon – mondta az egyik versenyző, Besnyi Lóránt. – Nincs restaurálva, sok munka van vele, eléggé kényes, de nagyon szeretjük.

– Az én kocsim egy 1952-es Citroen Traxion 1934-től 57-ig gyártották – mondta Lukács Zsolt versenyző. – Ha az ember beleül, megnyugszik, elfelejti a rohanó hétköznapokat...

Kaposváron ugyanakkor a régi autók szerelmesei a Cseri parkban adtak egymásnak találkozót, ahol a 18. Technik Pikniken alkatrészeket cseréltek. Itt sem volt hiány ritkaságban, még egy szovjet ZIL 157-es rakétavontató is feltűnt, amelyről csak a löveg hiányzott. Punik László, a Somogyi Veterán Járműbarátok Egyesületének elnöke elmondta: történeti ritkaságok kerülnek elő ilyenkor, mint például egy BMW alkatrész katalógus az 1940-es évekből. Az attalai Kapinya Mária például olasz kismotorokat hozott a 60-as, 70-es évekből: Moto Guzzit, Tigrotto-t és Betát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában