Szellemjárás

2017.10.29. 09:00

Halloween szellemei nem riogatnak, amíg csak a képzeletben élnek

Az őszi szünetben beköszönt a halottakra emlékezés időszaka. Népe válogatja, melyik vidéken, hogyan emlékeznek meg az elhunytakról.

Turbéki Bernadett

Csendben, vagy vidám hangzavarban történik az esemény. Az azonban megfontolandó, hogy a halottak napi gyászból, valamint a hozzánk is begyűrűzött halloween szellemeiből mit és hogyan osztunk meg a gyerekekkel.

A Halloween eredetileg a kelta újév ünnepéből, illetve szokásaiból kialakult, egyéni hiedelemvilággal felruházott szokás volt. Az évszázadok során azonban jelentősen átalakult.

– Egyik kedvenc ünnepem a Halloween. Szeretem az ijesztő dolgokat-mesélte Csajághy Anna Nóra, a kaposvári Zrínyi Ilona Magyar-Angol Kéttanítási nyelvű Általános Iskola ötödikese.

– Szeretek kézműveskedni, elkészíteni a dekorációkat-csatlakozott barátnője véleményéhez Dzal Lora is. Ebben az iskolában ugyanis tananyag a Halloween, mert a gyerekeknek az idegen nyelv elsajátítása mellett igyekeznek megtanítani az angol nyelvet beszélő országok hagyományait is.

– A gyerekek felső tagozatban civilizációt tanulnak, amelynek részeként az ünnepeket is megtanítjuk nekik, természetesen bizonyos határokig. Ezért idén egy angol nyelvű játékos vetélkedőt szerveztünk a felsőseinknek, amelyre 22, hat fős csapat jelentkezett. Olyan feladatokban vehettek részt, amelyeket a Halloweent ünneplő országok hagyományaiból vettünk át. Munkánkat nagyban segítette az Amerikai Egyesült Államokból származó nyelvi lektorunk is – mesélte Gerhard Tünde. Az alsó tagozatosokat sem ijesztgetik boszorkányokkal és szellemekkel, őket tökfaragásra

invitálták.

– Ebben az iskolában a tanulmányokhoz köthető a tradíció. Díszítés jelleggel hirdettük meg a tökfaragást, amit a gyerekek otthon, a szüleikkel közösen készítettek el, mintegy családi programként. A halloweent és igyekszünk elkülöníteni a magyar hagyományoktól. A halottak napjáról is beszélgetünk a gyerekekkel-mondta Szulimánné H. Ildikó.

A pszichológus szerint nincs is gond a Halloween szellemvilágával, egészen addig, amíg azt a gyerekeknek maguknak kell elképzelni. Probléma inkább akkor jelentkezhet, ha a gyerek egy olyan megfilmesített, vagy lerajzolt szörnnyel találkozik, amely sokkal félelmetesebb, mint amilyet valójában elképzelne magának. A mesékben is jelen van a gonosz, a félnivaló, és a halál is, mindez fejleszti is a kicsik képzeletét, egészen addig, amíg le nem rajzolják nekik.

– A fantázia és a mitikus könyvek idejét éljük. A mai vámpírsztorik váltották fel az egykori pöttyös könyveket. Amíg csak olvassa, és megküzd a félelmével, és a rossz felett győzedelmeskedik a jó, nem sérül a lelki világuk. A készen kapott rémekkel van a gond. Amíg egy szemgolyót csak elképzelünk, ahogy főzi a boszorkány, teljesen más, mint a boltban kapható, kézzel fogható, ehető csokiformába öntött szörnyűség – mondta Hujber Gabriella, pszichológus. A gyerekek nyolc éves korukra el tudják különíteni a képzeletbeli és a valóságos dolgokat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bizonyos kor felett ijesztgetni lehet őket.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára szinte az egész világon elterjedt a divatja. A kelták hite szerint ezen az éjen az élők és a holtak világa közötti korlát megszűntét tisztelték, az ősz napéjegyenlőség és a leghosszabb téli nap között. Úgy tartották, hogy a sötétség ekkor kezdődik, ezért a kelta papok ezen az éjen tüzeket gyújtottak, és termény-, illetve állat áldozatokat mutattak be, miközben a tűz körül táncoltak állatbőröket magukra terítve, hogy a rossz szellemeket elijesszék. Reggel minden családnak adtak parazsat ebből a tűzből, hogy új tüzeket gyújthassanak velük, a rossz szellemeket elűzve a háztól.

 

Címkék#halloween

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában