Műkincs

2017.09.12. 14:00

Kaposváron is megcsodálhatjuk a Seuso-kincseket

Vándorkiállításon mutatja be a kormány a Seuso-kincseket. Az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű leletét 6 megyei jogú városban mutatják majd be, így a somogyi megyeszékhelyen is.

Koszorus Rita

Fotó: Laszlo Sulyok [www.sulaci.

Kaposváron is megtekintheti majd a nagyérdemű a Seuso-kincseket, adta hírül a távirati iroda. Ezzel kapcsolatban lapunk megkereste a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeumot, mint lehetséges fogadóhelyet, ott azonban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy pontos információ nem áll rendelkezésre a kincsek érkezéséről. – Az bizonyos, hogy először a fővárosban mutatják be a kincseket, s csak aztán mutatják be a nagyvárosokban – mondta érdeklődésünkre Ábrahám Levente igazgató.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tartalmazza, hogy a Seuso vándorkiállítás teljes körű megszervezésére, vitrinek beszerzésére, szükséges restaurálási munkákra 300 millió forint biztosít a kormány az idei költségvetésben. Az útvonalak biztosításáról a Magyar Nemzeti Bank bevonásával a rendőrség gondoskodik majd.

Ábrahám Levente, múzeumigazgató elmondta: különleges intézkedésekre ilyen értékes leletanyagnál minden bizonnyal szükség lesz. – A biztonsági rendszerünket felül kell majd vizsgálni és biztosan lesz fegyveres őrzés is – hangsúlyozta. Ábrahám Levente szerint a kiállításra fordítandó összeg nagy részét a biztonsági intézkedések teszik majd ki. Azt már lehet tudni, hogy speciális szállító vitrinekben jutnak majd el a Seuso-kincsek a vidéki helyszínekre, amelyek megoldják a megfelelő tárolást a roppant értékes leletek számára.

Így különleges szellőztetésre, vagy fényviszonyok biztosítására nem lesz szükség a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeumban sem. – Igaz a Seuso-kincsek pontos érkezésének időpontját még nem lehet tudni, de nekem fejben már van elképzelésem arról, hol fogjuk elhelyezni a leletegyüttest – tette hozzá a múzeumigazgató. – Van egy régészeti kiállításunk, s az őskori leletek mellett kiváló helye lesz a római kori kincseknek is.

Hazatértek a Seuso-kincsek

A 4. és 5. század közötti időszakból származó díszes lakomakészletet nevezik Seuso-kincseknek. Nevét a tálalókészlet ezüsttálján olvasható latin feliratról kapta, amely megemlíti tulajdonosát: Seusot. Eredetileg a Római Birodalom Pannonia Valeria nevű dunamelléki provinciájából származnak a kancsók, tálak, kézmosókészlet és illatszeres doboz. A leletegyüttes 15 ismert darabjának összsúlya 65,5 kilogramm, s mitológiai alakok és történetek domborműves ábrázolásával díszített. A kincs – művészi és anyagi értékét tekintve is – a ma ismert és fennmaradt, ezüstből készített ötvösművészeti tárgyak között a legértékesebbnek számít a késő római császárkorból.

A Seuso-kincseket valószínűleg 1976-ban titokban találta meg Sümegh József amatőr kincskereső, akinek négy évvel későbbi rejtélyes halála után az antik ezüsttárgyaknak is nyoma veszett. Később Bécsben, Londonban és New Yorkban is felbukkantak a Seuso-kincsek, majd hosszú pereskedés és évtizedekig tartó küzdelem után hazakerültek a Seuso-kincsek. A magyar állam előbb 4,5 milliárd forint, majd 8,6 milliárd forint kompenzációs díjat fizetett a kincsek őrzési jogáért. Így az összes ismert Seuso-kincs visszakerült hazákba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában