beruházás

2017.10.13. 17:30

Közel 30 milliárd fejlesztésre – lendületben a somogyi ipar

Időben gondolnak a jövőre a somogyi cégek: a KSH legfrissebb kimutatása szerint a gazdasági szervezetek az első félévben csaknem 28 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg. Tizenhárom százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

Harsányi Miklós

– Fejlesztünk, igyekszünk minél színvonalasabb gépparkot alkalmazni a napi munka során – monda Feil Dávid, a balatonszentgyörgyi Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt. elnöke. – Csak az idén több mint százmillió forintot fordítottunk a műszaki programra, két rakodógépet és egy traktort helyeztünk üzembe. Az elmúlt három év során közel 350 millió forintot költöttünk beruházásra: a hatékonyság növelésén kívül a munka minőségének további javítása a fő cél. Számottevő szakmai eredményeket értünk el a műtrágya kijuttatásánál, ezt a folyékony technológia precíziós alkalmazásával valósítottuk meg. A beruházásainkat jócskán megkönnyítette az alacsony kamatkörnyezet, 2018-ban is sikeres gazdasági évre számítunk.

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb kimutatása szerint a 49 főnél többet foglalkoztató megyei székhelyű ipari szervezetek termelésének volumene a megyék közül Somogyban emelkedett a legnagyobb mértékben, a 395 milliárd forint összehasonlító áron 24 százalékkal volt magasabb a tavaly első félévinél. A bővülés elsősorban a feldolgozóiparban következett be.

Dévai Tibor, a kaposvári Lamello Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: a cégüknél gyártott bútorok közel 85 százalékát a német piacon terítik. S bár az exportban időnként tapasztalható kisebb kilengés, összességében a termelés növekedésével számolnak. Három év alatt nagyjából 220 millió forintot költöttünk beruházásra, a technológia korszerűsítésén túl a raktárunkat is bővítettük – emelte ki. – A következő hónapok minden bizonnyal sok munkát adnak, erős év végét várunk.

Gépi fejlesztések

– A feldolgozóiparban megvalósult fejlesztésekből az élelmiszeripar 31, a számítógép-elektronikai, optikai termékek gyártása 26, a fémfeldolgozási termék gyártása 22 százalékkal részesült – összegezte az első fél éves somogyi eredményeket a statisztikai hivatal. A fejlesztések 43 százaléka épülettel, s egyéb építményekkel, bő 41 százaléka gépekkel, berendezésekkel, 12 százaléka pedig járművekkel függött össze, 3,5 százaléka egyéb célokat szolgált. A gépek, berendezések 64 százaléka, míg a járművek kilenctizede importból származott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában