népi építészet

2017.10.18. 14:00

Leendő mesterek újítják fel a Szennai Skanzent

Harminc szakképzésben résztvevő diák sajátíthatja el a népi építészet alapjait szakmai gyakorlaton a Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményben. A kaposvári Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola kőműves, asztalos és ács tanulói a Mesterek mestere mintaprojekt keretében dolgozhatnak terepen, Szennán.

Koszorus Rita

– A mesteremberek egyre megbecsültebbek, mert szakemberhiány van – mondta Román Árpád, projektgazda, Szennai Skanzen tagegység vezetője. – A gyerekekkel meg szeretnénk értetni, hogy fontos jó szakmát tanulniuk, használható tudást szerezni és a szakmáknak becsülete van.

Ezért már ezen a héten megkezdik a közös munkát a diákok és a múzeumi szakemberek a Skanzenben. – Ez egy kísérleti tevékenység – hangsúlyozta Román Árpád. – A gyerekek elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek. Egy hét alatt három napot dolgozunk együtt és a hét végére egy fahidat fognak legyártani a diákok, amelyet aztán be is kell mutatniuk, mint megrendelőnek.

Elméleti és gyakorlati oktatás is lesz, tette hozzá a projektgazda. Hiszen információt kapnak a diákok a népi építészetről és az értékvédelem alapjairól is a program keretében.

A skanzenben nem új vendégek az építőipari tanulók, hiszen nyáron rendszeresen érkeznek diákok különféle népi építészeti módok megismerésére. A Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola azonban először vesz részt ilyen programban.

A modellprogramot a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt keretében valósítják meg. Erre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és annak Múzeumi Oktatási Módszertani Központja kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában