csapategység

2017.10.26. 09:00

Négyből négy: villámrajtot vett a bajnokságban a Kaposvári KK

Jászberény, MAFC, Körmend, Soporon – négy győzelemmel kezdte az élvonalbeli kosárlabda-bajnokságot a Kaposvári KK csapata.

Molnár Gábor

A nyitófordulóban nem lépett pályára a Kaposvári KK, miután ellenfele, az Alba Fehér továbbjutott a FIBA Europe Cupban, így a Jászberény ellen – hazai pályán – kezdte a bajnokságot a KKK. Kicsit döcögött ugyan a játék, de győzelem lett a végeFekete Ádám vezetőedző csapata ezután Oroszlányban legyőzte a MAFC gárdáját, majd a Körmend hajtott fejet a somogyi megyeszékhelyen. Legutóbb pedig Sopronból hozta el a pontokat a kaposvári csapat.

 

Kijelenthetjük, hála a jó igazolásoknak, nagyon erős az együttes kezdőötöse. Visszatért két korábbi közönségkedvenc, Spica Marco és Christopher Dunn. Érkezett még Kecskemétről Tomislav Ivosev és egy amerikai légióst is szerződtettek Mo Evans személyében. Blaskovits László pedig Salgótarjánból tette át székhelyét Kaposvárra, Míg Grebenár Péter szerződést hosszabbított.

A Dunn, Evans, Ivosev, Hendlein, Spica alkotta egylet az elmúlt négy fordulóban bizonyította, bárkivel felveszi a versenyt támadásban és védekezésben is. Az eddig látottak alapján nem túlzás kijelenteni, a somogyiak centerpárosa az egyik legerősebb a honi mezőnyben. A csapatkapitány, Hendlein Roland kiváló statisztikát produkál: átlagban 12,3 lepattanót gyűjt be és több mint 10 pontot dob meccsenként, s ez 28,3(!) VAL-pontot jelent. Centertársa pedig 21,3 VAL-t átlagol, úgy, hogy átlagban majdnem öt gólpasszt oszt ki.

A két amerikai légiós is vastagon kivette a részét az eddigi sikerekből. Dunn hozta a tőle megszokott extrát, Evans pedig – bár ez az első profi éve – imponáló magabiztossággal dobja a néha meccseket döntően befolyásoló hármasokat. Ivosev Tamás hamar belopta magát a hazai közönség szívébe. Megalkuvást nem tűrő, ponterős produkciója és az a játékintelligencia, amivel rendelkezik, egyből kulcsjátékossá tette a Kaposvári KK-ban. A padról beszálló 22 éves sajátnevelésű Papp Péter rendre új lendületet hozott, míg a mindössze 19 esztendős Hock Gergő is bizonyította, védekezésben és támadásban is lehet rá számítani.

– Számoltam a Jászberény elleni győzelemmel – mondta a bravúros szezonrajtról Monok Tibor, a Kaposvári KK ügyvezetője. – Úgy gondoltuk, s ez azóta be is bizonyosodott, hogy a tavalyinál gyengébb a csapatuk. A MAFC elleni sikerben bíztam, pláne úgy, hogy „idegenben” kellet játszaniuk, hiszen ha egy csapatnak egy kvázi „ismeretlen” pályán kell játszania a hazai meccsét visszavetheti a teljesítményt. A Körmend egy TOP-csapata, de tudtam, hogy a szenzációs közönségünk előtt elkaphatjuk őket. Szerencsére az utóbbi pár évben sikerült elérnünk, hogy egyik élcsapata sem vehet félvállról minket, hiszen tisztában vannak azzal, hogy itthon bárkit megverhetünk, mert jó a csapatunk és a szimpatizánsaink támogatására is számíthatunk.

A Sopron ellen aratott idegenbeli győzelmet a bravúr kategóriába sorolta az ügyvezető. Bár igazsághoz az is hozzátartozik, két meghatározó kosárlabdázóját is nélkülözte a SKC, tette hozzá. – S az a tény, hogy leadtuk a tetemes előnyünket és így is diadalmaskodtunk, tovább növeli a bajnoki pontok értékét.

Egy nagy család

Kívülről úgy tűnik, nagy az összhang a Kaposvári KK-nál, mintha egy nagy család pattogtatna a parketten – Azt tudtuk hogy Ivosev Tamás kiváló játékos, ám emberileg nem ismertük, de túlzás nélkül kijelenthetem, személyében egy remek és nagyon rendes ember érkezett a csapatunkhoz – emelte ki Monok Tibor. – A visszatért Chris Dunn is rengeteg változott előnyére azóta, mióta legutóbb itt játszott. Azzal pedig már tisztában voltunk, hogy Marco Spica beleillik a Kaposvári KK filozófiájába. Mo Evans úgy illeszkedett be, mintha a mi ifistánk lett volna, s ez nagy fegyvertény, hiszen rookie, azaz az első profi idényét tapossa... Ráadásul – ahogy Dunn is – húzóember lett, elég csak annyit említeni, hogy hatvan százalékkal dobja a triplákat és nem egyet-kettőt emel rá meccsenként. Az egységet erősíti az is, hogy mindegyik kosárlabdázónk egyforma autóval közlekedik.

Játszó csapat

Finoman szólva sem volt és most sincs könnyű helyzetben Fekete Ádám vezetőedző, hiszen szinte egy komplett kezdőcsapatot kellett építenie, ráadásul a sérülések sem kerülték el a csapatot.

– Óriási feladatot oldott meg eddig kitűnően Fekete Ádám, hiszen ilyen szerkezettel egyik csapat sem játszik, mint a miénk – hangsúlyozta az ügyvezető. – Ráadásul a sérültek miatt a rotációnk sem túl acélos, s ehhez kell alakítania az éppen aktuális taktikát. Úgy gondolom, egy szép játékot játszó, sokat passzoló és gondolkodó csapat vagyunk, melyben rengeteg lehetőség rejlik, s ezt a vezetőedzőnk ki fogja tudni használni. Ha Papp Péter és Baki Gergely is felépül, akkor újabb minőség érkezik a csapatba, hiszen velük nemcsak többen, hanem jobbak is leszünk.

Monok Tibor szerint a fiatal irányító nagy éve lehet az idei (ezt már a felkészülési meccseken bizonyította is – a szerk.), Baki Gergely pedig esztendők óta bizonyítja, kiváló játékos, aki emberileg is beleillik a csapatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában