életmentés mobillal

2017.10.19. 20:00

Szív City: bárki életmentővé válhat az új alkalmazással

Néhány hét múlva Somogyban is elindul a Szív City, az Országos Mentőszolgálat mobiltelefonos alkalmazása. A program segítségével a felhasználók riasztást kapnak, ha a közelükben valaki rosszul lesz, így már a mentők kiérkezése előtt megkezdhetik az újraélesztést. Hazánkban fél óránként meghal valaki hirtelen szívleállás miatt.

Stanics Adrienn

Az időben megkezdett újraélesztés jelentősen növeli a beteg túlélési esélyeit. Éppen ezért Kaposváron is több helyen helyeztek el már defibrillátort. A többi között a Táncsics Mihály Gimnáziumban, a Nagypiacon és a Virágfürdőben a nyitás óta elérhető a készülék. Eddig azonban éles helyzetben még nem kellett használniuk. – A defibrillátor nagy biztonságérzetet ad a fürdő számára, hiszen itt több ezer ember megfordul egy évben, így bármilyen rosszullét előfordulhat – mondta Danso-Löffler Zita, a Virágfürdő ügyvezetője. – Nem csak arra gondolok, hogy valaki nem tud úszni vagy kijönni a sodró folyosóból, de ennyi ember közül előfordulhat az is, hogy valamilyen oknál fogva eszméletét veszti.

A defibrillátorok elérhetőségét az új Szív City mobilalkalmazás is megmutatja. Az Országos Mentőszolgálat ezzel az egyedülálló applikációval a minél gyorsabb életmentést szeretné segíteni, eddig már több ezren töltötték le az alkalmazást. – Aki letölti az applikációt és regisztrál, azt értesíti az alkalmazás, ha 500 méteres körzetben segíteni kell – ismertette az applikáció lényegét Eiter Zoltán, az OMSZ Dél-Dunántúli Régiójának kommunikációs munkatársa. – Így odairányítja azokat a beteghez, akik tudnak, és persze mernek is segíteni. Akár előképzettséggel, akár előképzettség nélkül. Az utóbbiaknak a mentésirányítás a 104-es, illetve a 112-es segélyhívón keresztül tud megfelelő segítséget adni. Így a mentők kiérkezéséig el lehet kezdeni az újjáélesztést. Percenként ugyanis 10 százalékkal csökken a túlélési esély egy rosszullét esetén. Évente 25 ezer ilyen eset adódik országszerte.

A tapasztalatok szerint az elsősegélynyújtó vizsgát sokan félvállról veszik. – A kötelezően vizsgázók 90–95 százaléka úgy tekinti, hogy ez egy szükséges rossz. Ahogy kilép az ajtón, mintha már soha nem is lenne rá szüksége, el is felejti. Így amikor szükség lenne az elsősegélyre, akkor sem használják még a kevés tudást sem – mondta Gyarmati László.

Az alkalmazás most csak próbaüzemben érhető el, ám néhány hét múlva már aktívan is működik Somogyban.

Ha nincs légzés, újra kell éleszteni

– A légzést kell először megvizsgálni, ha valaki rosszul lesz – magyarázta a Vöröskereszt megyei szervezetének szakmai vezetője, Gyarmati László. – A fejet hátrahajtjuk, hogy szabaddá tegyük a légutakat, majd lehajolunk és megnézzük a mellkasát, hogy emelkedik-e, közben a szuszogását is hallgatjuk. Ha nincs légzés, akkor nincs keringés sem, ilyenkor azonnal el kell kezdeni az újraélesztést. Elvileg, akinek jogosítványa van, tudja, hogyan kell újraéleszteni valakit, mégis csak kevesen kezdik meg a segítségnyújtást a mentők kiérkezése előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában