Társulat

2017.08.22. 17:30

Új legendákat teremtene a Csiky Gergely Színház

Igazi számháborúval kezdődött az idei évad tegnap délelőtt, majd este a társulati üléssel folytatódott a Csiky Gergely Színházban. Az évadnyitón elhangzott: olyan közösséget kell újra építeni, amely országos hírnévre tehet szert.

Csapatépítő tréninggel kezdődött az idei évad a Csiky Gergely Színház művészeinek hétfőn délelőtt, ahol játékos feladatok és számháború is várta őket. Az esti társulati ülésen a művészek újra örömmel üdvözölték egymást.

Fülöp Péter a teátrum megbízott igazgatója azt mondta– nagy várakozással tekintenek az idei esztendőre, hiszen ez lesz az első úgymond „tiszta” évad az Együd Árpád Kulturális Központ ideiglenes játszóhelyén. Azonban nemcsak emiatt lesz izgalmas a 2017/18-as évad. – Több újdonsággal is készülünk. Szini tanodát indítunk szeptember végén kisiskolások számára. A színház saját kezelésbe vette a színészkávézót, ami egyfelől egy közösségi tér is lesz. A megújult színházbüfében szeretnénk a nézőinket is egy magasabb minőségben is kiszolgálni – mondta el lapunknak.

– Próbáljatok meg örömmel együtt dolgozni a darabokban, élvezzétek a próbafolyamatokat is, hiszen egy jó ügyért dolgoztok – emelte ki a társulati ülésen a színház művészeti tanácsadója. Bozsik Yvette hozzátette: sokszor a próba egyfajta rutinná válhat és ez nem használ az előadásnak. Véleménye szerint nemcsak a kőszínháznak a társulatnak is meg kell újulnia.

– Itt a színházban most mindent új alapokra kell helyezni, hiszen nem csak egy épület készül el, hanem egy újfajta hozzáállás szükséges, egy újfajta színház. A mi törekvésünk az, hogy ne csak visszasírjuk a legendás éveket, hanem újakat próbáljunk teremteni a 21. század igényeinek megfelelően –tette hozzá. Bozsik Yvette több tréninget is tervez a művészeknek. A többi között olyan tánckurzusokat is, ahol eredeti butoh azaz kortárs japán mozdulatokat is elsajátíthatnak. Ezekkel az alkalmakkal a művészek önismeretét is fejlesztik.

Csiky Gergely Színház – társulati ülés

Mint ahogy arról a Somogyi Hírlap keddi lapszámunkban is beszámoltunk, a hagyományoknak megfelelően idén is átadták a Komor István színház-igazgatóról elnevezett díjat. Az 1975-ban alapított Komor-gyűrűt a társulat szavazatai alapján Szvetnyik Kata kapta. A színművész azt mondta: nem számított erre az elismerésre. – Ez a díj nagyon megtisztelő, főleg úgy, hogy még csak három éve vagyok társulati tag. Nagyon meghatódtam és nagyon örülök-árulta el a díjazott. A Fogaskerék-díjat Gárdonyi Zsuzsanna művészeti titkár kapta.

A társulati ülésen a teátrum öt új fiatal tagja is bemutatkozott, akik többségében a Kaposvári Egyetemen végeztek, Vidnyánszky Attila osztályában. Mikecz Estilla, Roethvelt Zsuzsanna, Zsíros Linda, Krausz Gergely és Stefanszky István játszanak idéntől a Csikyben. Az évadnyitón Oláh Lajosné Kaposvár alpolgármestere, Jágerné Katona Zsuzsanna kulturális referens valamint az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatója Szalay Lilla is részt vett.

Mától a próbák is elkezdődtek a színházban. Az idei évad első bemutatója szeptember 22-én lesz a Vízrekeszt vagy amit akartok című Shakespeare darab, Zakariás Zalán rendezésében. A bérletek árusítása is elkezdődött. A tavalyi áron, eggyel többe előadást láthat a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában