Közélet

2011.11.07. 14:19

Tíz egyke képviselő a Demokratikus Koalícióban

A parlament alkotmányügyi bizottságának döntése szerint nincs lehetőség rá, hogy az MSZP frakciójából kilépett tíz képviselő, akik csatlakoztak Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójához (DK), azonnal frakciót alapítson. A testület a kormánypárti és a jobbikos képviselők támogatásával hozta meg döntését.

Vas András

– Sajnálatos, hogy így döntött a bizottság – kommentálta a történteket Kolber István, a DK somogyi képviselője, kilépéséig az MSZP megyei elnöke. – Molnár Csaba képviselőtársam számtalan bizonyítékot hozott fel a korábbi parlamenti gyakorlatból, jellemző módon több esetben éppen azok nem támogatták az október 22-én bejelentett frakcióalakítási kérelmünket, akiknek a szavait idézte a múltból.

Kolber István arra utalt, hogy a DK nem létező frakciójának vezetője, Molnár Csaba többek között a bizottság 1994-es általános állásfoglalást idézte, ami szerint arra az esetre, ha a frakcióalapításhoz elégséges létszámú képviselő kilép és új frakciót alakít, nem vonatkozik a fél éves várakozási szabály, míg második példaként az MDNP frakciójának 1996-os megalakulását hozta fel.



Az alkotmányügyi bizottság viszont Mesterházy Attila, az MSZP elnökének levelét vette alapul, melyben a szocialista vezér arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy a tíz képviselő kilépett a frakcióból. Ebben az esetben viszont a házszabály szerint a frakcióból kilépő képviselők fél évig nem csatlakozhatnak másik képviselőcsoporthoz.
– Természetesen számoltunk vele, hogy ilyen döntés születik – folytatta Kolber István –, hiszen hiába a házszabály, jelenleg ilyenek a közállapotok Magyarországon. Persze még nem adjuk fel, a parlamenthez fordulunk, újabb, számunkra negatív döntés esetén pedig kivárjuk a hat hónapot, addig pedig frakciószerűen működünk.

Ám egyéni képviselőiként, mely által jelentősen csökken a honatyák érdekérvényesítő képessége, hiszen sokkal kevesebb megszólalási lehetőségük lesz, mintha frakciót alkotnának, emellett a bizottságokban is csökken szereplési lehetőségük.
– A munkánkat el tudjuk végezni – reagált felvetésünkre a DK somogyi képviselője –, ha pedig az érdekérvényesítés oldaláról nézem, semmi sem változik: az ellenzéki képviselőknek, legyenek bármely párt és frakció tagjai, eddig sem volt semmire lehetőségük...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!