Hírek

2007.01.31. 17:26

Vizitdíjnyugták jövő héttől

Hatféle újonnan elkészített dokumentum kerül jövő hétfőtől az ország nyomtatványboltjaiba, hogy a február 15-től élő vizitdíj rendszer zökkenőmentesen indulhasson.

Takács Zoltán

Kővári István, a Nyomtatvány Szövetség ügyvezető alelnöke elárulta: az Egészségügyi Minisztériummal, a pénzügyi tárcával és az APEH szakembereivel közösen készítették el a nyomtatványcsaládot. Elmondta: ebben kétféle orvosi nyugta, illetve készpénzfizetési számlatömb, valamint a nyugták és számlák nyilvántartására készült karton található. Az ötvenlapos nyugtatömb 150 forintba, a számlatömb 200 forintba kerül majd és az ígéret szerint február 15-ig az ország legtöbb nyomtatvány-, papír- és írószerkereskedelemmel foglalkozó szakboltjában kaphatók lesznek.

Megtudtuk: az egyik típusú orvosi nyugta, illetve számlatömb az alap díjfizetéshez készült, azaz a 300 forintos díj háziorvosi, szakorvosi vizitdíj, illetve kórházi napidíj igazolására. A másik fajta nyugta, illetve számla alkalmas mindhárom jogcím és mindhárom díj beírására, azaz a 300 forintos mellett az orvos kihívásakor fizetendő 600 forintos és a jogosulatlanul igénybevett sürgősségi ellátáskor fizetendő 1000 forintos díj igazolására is.

Az új nyomtatványok készítői állítják: a többhetes előkészítés és tesztelés után a legegyszerűbb és leggyorsabban kitölthető dokumentumok mellett döntöttek. Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke még nem látta ugyan az új nyugtatömböket, de szerinte lehetetlen az ígért 10-15 másodperc alatt kitölteni azokat. Mint mondta: szerinte közel egy perc kell a beteg adatainak beírásához, illetve a számlaadáshoz, így 60 beteg esetén ez naponta egy plusz órájába kerül a háziorvosoknak.

Sovány kompenzáció - csalódott gyermekorvosok

Szűkmarkúan kompenzálja az orvosokat a minisztérium a vizitdíjfizetés alól mentesülők elmaradó díjkifizetése miatt – derült ki szerdán. A kieső vizitdíjak leghátrányosabban a gyermekorvosokat érintik. Huszár András, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke elmondta: csalódottak, hiszen arra számítottak, hogy minden beteg után megkapják az államtól a háromszáz forintot. Huszár saját praxisát alapul véve kiszámolta: havonta 36 ezer forinttal kap majd több pénzt, mintha 120 gyermek után fizette volna ki az állam a vizitdíjat. A gyermekorvos ehhez képest havonta legalább 400-450 kis beteget lát el.

B. B.

B. B. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!