Gazdaság

2012.07.05. 10:27

Milliárdok ügyintézésre, számítógép elé szögezik a gazdákat

Három és fél milliárd forintból az internetes ügyintézés világába terelik a mezőgazdasági termelőket. Számítógép-vásárlásra pályázhatnak a somogyi agrárvállalkozók is, a döntéshozók remélik, hogy gördülékenyebbé válik az adminisztráció.

Harsányi Miklós

Ígéretekkel tele a padlás, mondják a mezőgazdasági vállalkozók. Ezzel arra céloztak, hogy több, az agráradminisztrációt egyszerűsítő kísérlet csúfos kudarcba fulladt, s ezek után sokan kételkednek a soron következő programban.
– Szerintem bonyolult a támogatási rendszer, gyakran panaszkodnak a nehézkes ügyintézésre – hangsúlyozta Kiss János, az egyik kaposvári családi gazdaság tagja. – Amíg sógor, koma, jó barát dolgozik egy-egy hivatalban, addig egyesek könnyen intézik az ügyeket, a többiek pedig várhatnak a sorukra. Elmúltam hatvan, a fiataloké az új világ, a számítógép és az internet az ő terepük. Bár nem vagyok teljesen meggyőzve arról, hogy a technika egy csapásra megoldja a gondokat.

Göbölös György kadarkúti családi gazdálkodó szerint hiába az új lehetőség, nem fog minden gazda a komputer előtt kuksolni.
– Nem számítógépeket kellene adni a termelőknek, hanem közérthető és tartósan megmaradó jogszabályokkal oldhatnák a feszültséget – emelte ki. – Ígérték, hogy az adóbevallás elfér majd a söralátéten, aztán ehelyett mást kaptunk. Bonyolult a gázolaj-visszatérítés, de az ügyfélkapus megoldást is lehetne egyszerűsíteni. Mi a növénytermesztéshez értünk és nem programozók vagyunk.

Pedig a mezőgazdaságban erőteljesen indokolt a netalapú ügyintézés széleskörű alkalmazása, mondta Tóth István szakmérnök, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság nyugalmazott igazgatója. Enélkül már aligha lehet létezni. Ausztriában, Szlovéniában jóval fejlettebb a számítógépes kultúra az agráriumban, nálunk a szakma tíz éves lemaradást emleget. Ezt osztja Kovácsné Novai Judit berzencei gyümölcstermesztő, aki idejében lépett. Elsajátította az e-ügyintézés fortélyait, s a géphasználatra munkatársait is megtanította.



Lehet, hogy a rövidesen induló Gazdanet program mérsékli a napi bosszúságokat. A Vidékfejlesztési Minisztérium közölte: 3,5 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők internetkapcsolatra alkalmas számítógépre. Egy jelentkező legfeljebb 90 ezer forintos támogatást kaphat, így csaknem 39 ezer gazda kapcsolódhat a programba. A támogatás feltétele, hogy a számítógépet öt évig fenn kell tartani, s rendszeresen használni szükséges a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal, illetve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel való kapcsolattartásban. S ezen felül még egyhetes számítógépes tanfolyamot is előírnak a jelentkezőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!