Piac

2023.03.06. 09:38

Többet alkusznak az ingatlanvásárláskor a vármegyeszékhelyen is

Jelentős szakadék alakult ki a lakáspiac keresleti és kínálati oldala között, előbbi jelentősen csökkent, utóbbi pedig folyamatosan bővül Somogyban is.

Sonline

A mostani lakáspiaci helyzetben a vevők alkupozíciója sokat javult, az eladóknak meg számos esetben szinte muszáj engedniük az árból, ha túl akarnak adni a lakáson – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely bemutatja, hogy egy sikeres alkuval mennyivel tudják leszorítani az árat a vevők. A money.hu adatai alapján pedig az is kiderül, hogy egy alku mennyivel hozza kedvezőbb helyzetbe a vevőket a lakáshitel törlesztőrészlete szempontjából.

A hitelfelvevőknek életmentő lehet, az eladóknak is kedvezhet az alku

– A keresletcsökkenés miatt mindenütt jobb helyzetbe kerültek a vásárlók az egy évvel korábbihoz képest – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Országos átlagban már közel hat százalékos alkura van esélyük a vevőjelölteknek, szemben a tavaly év eleji kevesebb mint négy százalékos árengedménnyel. Minden településtípust nézve javult a vásárlók alkupozíciója, a fővárosban, a vármegyeszékhelyeken és vármegyei jogú városokban kisebb mértékben. Egy 5-6 százalékos sikeres alku egy 50-60 millió forintos kezdeti áron piacra dobott lakásnál 2-3,6 millió forintos megtakarítást jelenthez – folytatta a szakember.

Az ingatlan.com közleményéből kiderül: az alku révén a vevők a lakásvásárláshoz felvett hitel összegét is csökkenteni tudják, ami kisebb törlesztőrészletet eredményezhet. Sok vásárló számára ez azért kritikus, mert ez lehet a feltétele annak, hogy egyáltalán hitelhez jussanak. A jelenlegi adósságfék szabályok értelmében ugyanis a felvett lakáshitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg a háztartás havi jövedelmének 25-60 százalékát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában