A város legnagyobb ipartörténeti beruházásán jelenleg hatszázan dolgoznak

2024.04.28. 07:00

Az egekbe tör a török üveggyár, beindult a kaposvári építkezés

Megállás nélkül öntik a betont, hogy elkészüljön a Sisecam török üveggyár 96 méter magas kéménye. Beindult az építkezés, bábeli forgatagban sok százan munkálkodnak azon, hogy tető alá hozzák Kaposvár legnagyobb ipartörténeti beruházását.

Kovács Gábor László

A bejáratnál két horvát kamion parkolt akkora betonelemekkel, mint egy templomtorony. Akkor papírmunkázzunk! – ezzel fogadtak a portán a magyar biztonsági őrök, hogy kártyát kapjunk a bejutáshoz. Közben Sziráki Tamás projektmenedzser autójában és irodájában török zene szólt, de ez nem előírás, mondta mosolyogva. 
Jelenleg 11 alvállalkozó és mintegy 600 munkás dolgozik az építkezésen, magyarok, szlovákok, törökök, de ázsiai külsejű munkásokat is láttunk. Éppen ebédidő van, az ételek a török konyhát idézik, bárányhús, csicseriborsó, külön tányéron rizs, saláta és egy kefires fogás. Egy szájmaszkos magyar kislány osztotta ki a közösségi étkezőben. 

Fotó: Lang Róbert

Modern légkondicionált tömegszállásokat építettek a gyár területén, egy kis falu méretében. Sok a szaktudást igénylő építési munka, de igyekeznek a környékről hazai munkaerőt találni. Nagyjából 50 százalékban sikerült is. Egy roma fiatalember szólított meg, ő segédmunkásnak csapott fel a cseri városrészből, és szerinte rendesek a törökök, összeszokott a csapat. 
– Voltak pletykák a télen, hogy megállt az építkezés, de ez nem igaz, csak ami eddig történt, az nem volt látványos – mondta Sziráki Tamás. – Tízezer cölöpöt fúrtunk le és az alapba öntöttünk 25 ezer köbméter betont, de ami a talajszint alatt van, azt nem látni. Most kezdtünk felfelé építkezni. Hoztunk egy olyan döntést, hogy lesz egy teljesen automata, tízezer raklapos sötét raktár, ahol robotok dolgoznak majd. Készül a gyártócsarnok, a raktár és kiegészítő épületek, 33 hektáron százezer négyzetméter lesz a fedett terület. 

 

Vonaton érkezik a cseh homok

A két kemence egyenként 550 tonna kapacitású lesz naponta. Öblös csomagolóüveget gyártanak majd, leginkább sörösüveget az egyik legismertebb európai sörmárkának. Összesen 3-4 millió üveg gördül le a gyártósorról naponta. Az első kemencét a jövő év első negyedévében szeretnék beindítani a próbagyártáshoz, a második kemencét pár hónappal utána. Csehországból vonaton érkezik majd a homok, mint alapanyag a gyártáshoz, és 15 százalékban újrahasznosított üvegtörmeléket használnak fel. Arra készülnek, hogy a műanyag palackok gyártása visszaszorul majd az EU-ban a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt. 

Fotó: Lang Róbert

Eddig csak költségük volt, évi 50 millió forint telekadót fizetnek a városnak, 400 millió forintba került csak a villany bevezetése a gyárterületre, ahol a kemencék működésekor kilencezer köbméter lesz a napi gázfogyasztás. Bányajáradékként 110 millió forintot fizettek be a humusz kitermeléséért, a termő talajréteget összegyűjtötték, ugyanis az nemzeti kincs. 

Ellenőrzik a károsanyag-kibocsátást

Nem lesz környezetszennyező az üzem, mert úgy lett telepítve, hogy az uralkodó széljárás figyelembevételével elkerülje a füst Kaposvárt – magyarázta Sziráki Tamás. A 60 oldalas környezethasználati engedélyüket megfelelő zajterhelésre és füstszennyezésre adták ki, tehát most tudják pontosan, hogy mennyi szennyezőanyagot bocsátanak majd ki. Mivel gázzal fűtenek, az égéstermék nagy része vízpára lesz. A hatóság 24 órán át látja majd a kibocsátásukat, mert online szenzorok lesznek beépítve a kéménybe. Ha nem teljesítik az előírást, akkor bezárhatják az üzemet – tette hozzá. Ugyanúgy a szennyvízkibocsátásukat is ellenőrzik majd. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában