Ünnepélyesen is felavatták a két új kompot és katamaránt a Balatonon

Negyven év után négy új hajót avattak a Balatonon. Csütörtökön hivatalosan is átadták a Bahart flottájának új tagjait, amelyek tavaly nyáron érkeztek meg a tóhoz Komáromból. A magyar kormány több mint hatmilliárd forintot fordított arra, hogy fejlessze a hajózási társaság flottáját.

Koszorus Rita

Fotó: Németh András

Optimistán nyitották meg a 178-ik hajózási szezont a Balatonon, amely rendhagyó módon az új kompok a Szántód és a Tihany, valamint az új katamaránok a Tomaj és a Balaton átadásával vette kezdetét.
– Történelmi léptékű beruházás a két katamarán és két új komp beszerzése, amelyek mérföldkőnek tekinthetőek. A Balaton legfontosabb desztinációnk, amely vetekedik Budapesttel – mondta a Tomaj katamarán fedélzetén tartott beszédében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. 

Fotó: Németh András

Kiemelte: 2024 a gazdasági újraindítás éve, s idén 2-3 százalékos GDP növekedésre számítanak. A turizmus kiemelten fontos ebből a szempontból, hiszen a GDP 10 százalékát adja.
– A turizmus országosan négyszázezer családnak biztosít megélhetést. Azt látjuk, hogy a családok újra elindultak Balaton felé és arra számítunk, hogy turisztikai fogyasztás idén meghaladhatja a rekordévnek számító 2019-et is – mondta Nagy Márton Siófokon. Az első hónapokban tapasztalt forgalom jó előjel, hiszen januártól március végéig jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma: a fővárosban 18, vidéken 14 százalékkal. Ezért a kormány arra számít, hogy idén 18-19 százalékos növekedés várható a nálunk eltöltött éjszakák számában. Nagy Márton megjegyezte: a húsvéti hosszú hétvégére országszerte 220 ezer turista 510 ezer éjszakára adott le foglalásokat.

Fotó: Németh András

A hajók már látványukkal is magukra vonzották az emberek figyelmét a siófoki kikötőben, de műszaki paramétereik is figyelemreméltóak – emelte ki beszédében Veigl Gábor, a Bahart Zrt. vezérigazgatója. – Három évvel ezelőtt kötöttünk szerződést a komáromi hajógyárral a négy új hajó beszerzésére, amelyeket az utasok igényei alapján terveztünk meg. 

Emlékeztetett: a katamaránok és a kompok szállítása – amelyről  elsőként számoltunk be tavaly nyáron – nagyon komoly koordinációt igényelt, hiszen még soha nem volt arra példa, hogy ennyi és ekkora hajók érkeztek volna a Sión keresztül a Balatonra. 

– A kompok 45 méter hosszúak és 11 méter szélesek, 20 százalékkal nőtt a befogadóképességük, 120 utast, 24 gépjárművet és 30 kerékpárt képesek egy időben szállítani. Ezért gyorsabb lesz a menetrend, az áthaladás, kevesebbet kell várni és csökken a környezeti terhelés. Ez nem csak a turisták, hanem a helyben élők számára is fontos, hiszen egyre többen veszik igénybe a kompközlekedést ingázáshoz – jegyezte meg Veigl Gábor. 

Kétkeréken is csak a Balaton! 

A vezérigazgató a sajtótájékoztatón kiemelte: a négy új hajóval a kerékpáros forgalom növekedésére is számítanak, hiszen sokkal több bicikli szállítására van hely. – Tavaly 130 ezer kerékpáros utazott a kompokon, vagyis minden tizedik biciklivel érkezett. Ez tavaly 16 százalékos kerékpáros forgalomnövekedést jelentett a kompokon, a személyhajókon pedig még ennél is többen utaztak, tette hozzá.
A Tomaj és a Balaton katamaránok 11 méter szélesek, 35 méter hosszúak és 350 utast, valamint 35 kerékpárt vihetnek egy időben a partok között.
Veigl Gábor kiemelte: már az előző évben is magasabb forgalom volt a Bahart járatain, mint egy évvel korábban, de idén további forgalomnövekedéssel számolnak. Arra számítanak a hajózási társaságnál, hogy a 178-ik hajózási szezonban 2 millió fölé emelkedhet az utasok száma.

Egész évben Balaton! 

Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter a siófoki sajtótájékoztatón elmondta: a Balaton térsége kiemelten fontos a kormány számára. Célkitűzés az idei évre, hogy 12 hónapos desztinációvá váljon a magyar tenger és környéke. Jó előjelnek számít, hogy a nemzetközileg egyik legismertebb szaklap, a londoni Beach Atlas Award a világ legjobb hatvan strandja közé válogatta a Balatont is. – Büszkék lehetünk a magyar tengerre, amely így megelőzte a szlovák Bledi-tavat és az osztrák Zell am Seet is – tette hozzá a miniszter. 

Bárki kipróbálhatta 

A sajtótájékoztatót követően az új hajók kötelékben indultak el Balatonfüredre, ahol a hagyományoknak megfelelően Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, valamint Molnár Anita, Siófok alpolgármestere fogadta a hajókat, majd Mihályi Norbert Jeromos atya, a tihanyi perjel felszentelte azokat. A négy új vízi járművet délután bárki kipróbálhatta ingyenesen, sokan éltek is a lehetőséggel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában