Filléres emlékeink

2024.04.10. 17:25

Kukásautó viszi a kanapét, ha addig oda nem ér valaki – ezrek regisztráltak a lomtalanításra

Negyedik éve, csak azoktól a kaposváriaktól viszik el a háztartási limlomot, akik előzetesen regisztráltak. A héten megkezdődött a lomtalanítás Kaposváron, a szolgáltató a faanyagot külön gyűjti.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Egy megkopott fotel, megrepedt műanyag homokozó vagy éppen összekötegelt reklámújságok. A Cseri városrészben szedte össze a lomokat a kukásautó szerdán. A házak elé főként ruhákat, bútorokat tettek ki. De könyvek is kerültek az utcára. – Leginkább csomagolási hulladékot, kartonpapírokat tettem ki, ami foglalta a helyet a pincében – mondta el Kovács János

Ez a negyedik év, hogy a lomokat azoktól visszük el, akik előzetesen regisztráltak, levélben értesítettük őket, hogy a kukásautók mikor mennek hozzájuk a limlomokért. 

– mondta el Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: több, mint 2 ezren regisztráltak és csak tőlük viszik el a limlomokat.  – Továbbra sem viszünk el elektronikai hulladékot, építési törmeléket, autóbontásból származó hulladékot, zöldhulladékot, kommunális, szelektív és üveghulladékot, valamint veszélyes anyagokat – emelte ki Szilágyi Ádám

Negyedik éve már, hogy csak azoktól a kaposváriaktól viszik el a limlomokat, akik előzetesen regisztráltak.

Az ügyvezető megjegyezte: az idén egy országos pilot projektben vesznek részt a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., külön gyűjtik a faanyagot, amelyet előkezelik telepükön és hazai bútorgyártó vállalatokhoz kerül újrahasznosításra. – Nagy segítség számunkra ha a deszkákat, faládákat, raklapokat, bútorokat elkülönítve helyezik ki, az első napok tapasztalatai alapján az általunk beszállított lomok harminc százaléka faanyag – mondta el az ügyvezető. Hozzátette: sok ruhát, függönyöket is tesznek ki. 

A nem engedélyezett hulladékokat ott hagyjuk és közterület felügyelők fogják ellenőrizni ezeket és szankcionálják 

– emelte ki Szilágyi Ádám. A lomtalanítás a következő hetekben folytatódik, a regisztrált lakosokat levélben értesítették az időpontokról. Azt kérik, hogy a feleslegessé vált lomhulladékot a forgalmat nem akadályozó módon a törvényi előírás alapján a begyűjtést megelőző napon hat óra után és a begyűjtési napon reggel öt óráig helyezzék a járat útvonalába. De a kaposváriaknak lehetőségük van arra is, hogy a lomokat térítésmentesen leadják a hulladékudvarban. 

Fotó: Lang Róbert

Egész Somogyban viszik a limlomokat

Tavasszal több somogyi településen is tartanak lomtalanítást. Barcson április 15-én mennek a lomokért, itt a lakosoknak nem kellett előre regisztrálniuk. Balatonbogláron április 28 és május 5-én viszik el a limlomokat. A Pelso-Kom Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy a szolgáltatást szüneteltető ingatlanhasználók nem jogosultak lomtalanításra. Csak a nagydarabos háztartási lomhulladékot szállítják el. Az időpontokról levélben és honlapjukon tájékoztatják a lakosságot. Ezen héten Balatonbogláron az elektronikai hulladékot leadhatják a boglári lakosok a Városüzemeltetési Nonprofit Kft. telephelyén. A gépeket egészben, nem szétszerelve kell leadni reggel nyolc és délután három között. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában