Vármegyei időjárás

2024.04.18. 08:00

Előbújhat a nap a felhők közül

Vármegyénkben a mai nap folyamán tovább csökken a felhőzet. Délelőtt a nyugati, majd a középső, délután pedig már a keleti térségben is lehet bízni több-kevesebb bujkáló napsütésben.

Fotóillusztráció

Fotó: Shutter

A szakadozott, változó felhőzetből csak elvétve alakulhat ki futó zápor, jelentős mennyiségű csapadék sehol sem várható. Továbbra is északias irányú légmozgás marad a jellemző. Általában mérsékelt erősségű, olykor élénkebb szél fúj. Éjszaka mérsékelten felhős égbolt mellett kifejezetten hideg időre készülhetünk. A fagyzugokban néhány fokos fagyra is számítani lehet!

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök reggel 3,
csütörtök délután 13,
péntek reggel 2 fok körül alakul.

A hazánk fölött áthaladt hidegfront mögött több fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé. Emiatt vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. (forrás. met.hu)

A legvalószínűbb folytatás: 

  • Pénteken összességében marad a változékony, hűvös időjárás. A hajnali órákban, a fagyzugokban pár fokos fagy is előfordulhat, illetve a délutáni időszakban is kissé elmarad a maximum hőmérséklet az évszakos átlagtól. Délelőtt látszik esély több órás napsütésre, majd délután, nyugat felől ismét felhősebbre fordulhat. Szórványosan kialakulhatnak záporok is, de tartós, jelentős eső nem valószínű. Gyenge, mérsékelt légmozgás várható.
  • A hétvégén nagyobbrészt felhős időre van kilátás. Olykor vékonyodhat ugyan a felhőtakaró, de számottevő napsütésre nem látszik esély. A felhőzetből elszórtan előfordulhat futó záporeső, de összességében kevés helyet érintően és kis mennyiségben hullik csapadék. Éjszakánként hideg időre készülhetünk, az esetlegesen tartósabban derült, szélvédett helyeken, foltokban fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet. Szombaton gyenge, mérsékelt, vasárnap ismét erősödő É-i szél ígérkezik.
  • Hétfőn már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – egy hideg, foltokban fagyos hajnalt követően egy mérsékelt erősségű esőket adó esősáv keresztezheti az országot (foltokban, átmeneti téli halmazállapot sem kizárt.)
  • Kedd délelőttre egyelőre napsütés, délután, este felhősödés látszik a legvalószínűbbnek említést érdemlő csapadék érkezése nélkül.

(forrás: eumet.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!