emléktábla

2018.03.27. 17:30

Baka József nevét vette fel az egészségügyi centrum

2018. február elsejétől a Kaposvári Egyetemtől átkerült a Kaposi Mór Oktató Kórházhoz az egészségügyi centrum, amely 1990 óta végez CT és MR vizsgálatokat. Az egészségügyi intézmény új egysége Baka József, a Kaposvári Egyetem egykori gazdasági főigazgatójának nevét vette fel.

Góz Lilla

Mátrai Márta háznagy és Mészáros János egészségügyért felelős helyettes államtitkár avatta fel Baka József emléktábláját. Az intézmény ezentúl a Dr. Baka József Diagnosztikai, Onkoradiológiai, Kutatási és Oktatási Központ néven működik tovább a Kaposi Mór Oktató Kórház fenntartásában.

– Ez a város, ez a kórház az egész ország számára példaként szolgál, az ellátás, kutatás, oktatás egy helyen tudott megvalósulni – kezdte köszöntőjét Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár megjegyezte: 2010 óta a kormány az egészségügyet kiemelten kezelte, csak vidéken több mint ötszázmilliárd forint értékben valósultak meg beruházások. Ónodi-Szűcs Zoltán megjegyezte: 2010 előtt nagyon sok orvos vándorolt ki, 2012 óta viszont csökken a számuk, napjainkban harmadával kevesebben mennek külföldre dolgozni.

– Még mindig magas szám és mindaddig van dolgunk, még egy kollégánk is el akar menni Magyarországról tette hozzá Ónodi-Szűcs Zoltán. – Tudom, hogy a munkát nem végeztük még el teljesen, de jó irányba haladunk.

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: a kaposvári kórháznak folytatnia kell elődei munkáját. Megjegyezte: az onkológiai páciensek szervezésében és a betegutak rövidítésében országos szintű példamutató kezdeményezés köszönhető az egészségügyi intézménynek.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere örömmel fogadta Repa Imre professzor kezdeményezését, az ő ötlete volt ugyanis, hogy Baka József nevét viselje a diagnosztikai centrum. – Baka József alpolgármesterként is sokat tett a városért, de neve az egyetemi világhoz kötődött nagyon erősen, a Kaposvári Egyetem nagyon sokat köszönhet neki – mondta Szita Károly. – Ő egy zseni volt, példaképnek tartom a mai napig.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő pedig úgy fogalmazott: Baka József Horn Péterrel együtt lenyűgöző szaktudással teremtette meg a diagnosztikai centrum alapjait, amely Kaposvár fejlődéséhez is nagyban hozzájárult.

– Úgy érzi magát az ember, mint, amikor felnevel egy tehetséges gyereket és az elmegy a családtól és új családot alapít. Megmarad bizonyos kapcsolatot, de az már nem a régi – mondta el a diagnosztikai központtal kapcsolatos érzéseit Horn Péter akadémikus. Felidézte: Baka József az az ember volt, aki nem ismert lehetetlent, ha ellenállásba ütközött nem ijedt meg.

– Volt, hogy a kocsmában kártyapartin Jóska hagyta nyerni az erdészeket, előtte tizenötször józanul tárgyaltunk sikertelenül– tette hozzá Horn Péter. – Teniszmeccset is vesztetett, hogy a tárgyalóasztalnál nyerhessen. A diagnosztikai központért dolgoztunk a legtöbbet, ez volt Jóska szíve csücske. Ennek volt a legnagyobb ellenzéke az országban. Negyven feljelentés ment a központi bizottsághoz, amikor kiderült, hogy a világbank itt építi meg a legkorszerűbb orvosi eszközökkel ezt a központot.

A diagnosztikai centrum 1990 óta működik, 2001-ben bővítették, 2014-ben pedig Magyarországon egyedülálló PET/MR diagnosztikával is végeztek itt vizsgálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában