Somogyi Nyugdíjasok

2024.01.12. 06:12

Baráti kör tartja össze az egykori somogyiakat

A vármegyénkből elszármazott, ma már Budapesten élő művészek, tudósok által alapított Somogyiak Baráti Köre tagjai közül Ivancsics Ilona és Papp János színművészek is közreműködtek a nemrég lezajlott vármegyenapon, míg Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója a legmagasabb vármegyei kitüntetést vehette át.

Varga László

Az 1981 óta működő társaságnak jelenleg 220 tagja van, háromnegyedük elmúlt 70 éves, de például Boross Péter volt miniszterelnök, és többen is 90 felettiek, a volt kaposvári Karpov Ferenc pedig már a 100. életévét is betöltötte. Minderről Németh Julianna elnök beszélt lapunknak, aki az elmúlt félév gazdag programkínálatáról is szót ejtett. Elmondta, hogy ápolják somogyi gyökereiket, s hogy jobban megismerjék a települések életét Ádándon, Karádon, Látrányban és Somogytúron is rendeztek kiállítást, amelyek megnyitóján általában a polgármesterek mutatták be lakóhelyüket és beszéltek a tervekről is. 
A kör tagjai bekapcsolódtak a helyi rendezvényekbe, részt vettek többek között falunapon és szüreti mulatságon is. Ugyancsak a szülőföldhöz való kötődés erősítését szolgálták a kirándulások Somogy szép tájaira. 
A covid alatt hátrányos helyzetű családoknak, tavaly négy civil szervezetnek, egy állami gondozott tanulónak és a börgöndi tragédiában megégett karádi családnak nyújtottak anyagi támogatást, míg Nagymamám is így főzte elnevezéssel díjat is alapítottak. – Sokféle igény, sokrétű érdeklődés jellemzi a tagságot, nagyon sok programot ők kezdeményeznek, nekem csak koordinálni, szervezni kell – emelte ki Németh Julianna.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában