Somogyi Nyugdíjasok

2024.04.18. 11:03

Kocsmai nótázásból alakult az országos hírű dalkör

Végleges otthonra lelt a Gyékényesi Nótakör és Hagyományőrző Egyesület, amely a több mint tizenöt éves fennállása óta mindig más helyen készült a fellépéseire.

Varga László

Az egykori iskola épületében kialakított helyiséget a közelmúltban vehette birtokba a társaság, amelynek falain megszámlálhatatlan sok oklevél, fotó és újságcikk mesél a dicső múltról. A tisztán férfiakból álló énekkart egytől egyig kiváló énekesek alkotják, vezetőjük, Horváth József például a Nóta tv 2010-ben megrendezett országos versenyén a sok száz résztvevő közül a legjobb ötven dalnok közé is bekerült. 

Horváth Sándor, egykori testnevelő tanár és népművelő pincéjénél kezdődött minden, ahol egy-egy jó pohár bor mellett gyakran fakadt nótára az ott összegyűlt baráti társaság. A jó hangzás adta az ötletet a dalkör megalapítására, valamint az, hogy Somogyban leginkább hölgyek alkották a legtöbb énekkart – mondta a 83 éves korelnök, Pálfi István. – Örömmel jöttem közéjük, addig ugyanis főleg a kocsmában nótáztunk. Gyerekkorom óta szeretek énekelni, a felmenőim is kiváló dalnokok voltak, a magyar nótát pedig különösen szerettük. 

Az őrtilosi Navracsics László építészmérnök nemrég került a csapatba, de elmondása szerint kiváló társaságba került, s neki is komoly énekes múltja van. A dalkör több mint ötszáz fellépésén számos hazai és nemzetköz sikert ért el és egy önálló CD-jük is megjelent. Sok fellépésüket videón is megörökítette a krónikásuk, Miklós Tibor, s rengeteg segítséget kaptak Varga Jenőtől is. Bár mostantól állandó helyen próbálhatnak, a fűtési szezonban továbbra is a plébánia épületében gyakorolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában