Helyi kultúra

2024.04.25. 13:00

Divatba hozott viselet: egyre többen csatlakoznak a népviseletek napjához

Április 24-e a népviseletek napja. Ez alkalomból különleges programokat szerveztek a kicsiknek a taszári óvodában.

Góz Lilla

Táncházzal kezdődött a szerda reggel a taszári óvodában. A népviseletbe öltözött óvónők a gyerekkel közösen ropták a táncot, majd forgószínpadszerűen különböző népi játékokkal ismerkedtek. – A népi hagyományok őrzése, népdalok, népi játékok élményt adnak a gyerekeknek – mondta el Kreizerné Bankics Anita, a taszári Napsugár óvoda és bölcsőde vezetője. – Különleges élmény nekik egy pörgős, kikeményített szoknyát felhúzni, vagy ha fonott hajukba szalagot fűzünk. 
Hatodik éve ünneplik a népviseletek napját az oktatási intézményben, ahol Varjas András polgármester is népviseletbe bújt. – A feljegyzések szerint a családom az 1740-es évek óta él Taszáron, és sok felmenőm ruhája megmaradt – mondta. – Ami rajtam van, az a turul nemzetség ruhája, 8 éve szabattam magamra, és például szüreti felvonuláson is viselem – tette hozzá. 
A Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Vármegyei Igazgatóságának munkatársai a Hungarikum Játszóházban a somogyi értékeket mutatták be, ahol játékosan ismerkedtek a gyerekek a különböző táj­egységekkel. Baranyai Zoltán igazgatóhelyettes elmondta: a vármegyében évről évre egyre többen csatlakoznak a népviseletek napjához. – Ezek az öltözékek nemcsak múltbeli divatot vagy praktikus viseletet jelentenek, hanem a magyar identitás és örökség éltetőelemei is – mondta el Baranyai Zoltán
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában