Közeledik a húsvét

2024.03.27. 20:00

Bármit tojásra patkol Hanzel Csanád a somogyvári műhelyében

Húsvét közeledtével szebbnél szebb patkolt tojások készülnek Hanzel Csanád somogyvári műhelyében. Édesapjától sajátította el a mesterségét, amit 2007 óta hobbiként folytat.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Egymás után kerültek fel patkók egy pirosra festett tyúktojásra Hanzel Csanád somogyvári műhelyében. – Megtisztítom, kifújom a tojást, majd megfestem. A munkát követően ólomlemezekre szabad kézzel mintákat rajzolok, sohasem használtam sablonokat, és ezeket apró szegekkel rögzítem egy ablaktörlőmotorral meghajtott fúróval – mondta Hanzel Csanád, miként készíti a míves, patkolt hímes tojásokat. 
– A kis patkók mellett virágot, termésdíszeket, de akár megrendelésre különleges motívumokat is készítek – tette hozzá a tojáspatkoló. 
– Ha valaki gobelint akar készíteni, bemegy a speciális boltba és mindent be tud hozzá szerezni. Ezzel ellentétben a tojáspatkoláshoz mindent le kell gyártani. Például ezt a maradék ólomlemezt nem dobom el, hanem kitalálok valamilyen mintát és hasznosítom – mutatta a készülő virágmintát a somogyvári tojáspatkoló mester. 
A különleges mesterséget édesapjától tanulta el korábban, 2007 óta saját maga patkolja a tojásokat. 

A 2005-ben elhunyt Hanzel László világszerte ismert tojáspatkoló volt, még a Vatikánban is kiállították meseszép munkáit. 

Egyszer Guiness-rekordot is megkísérelt, összesen 1202 darab patkót rakott fel egy lúdtojásra, ezeket 3600 patkószeggel rögzítette. 
A tojáshéj sem mindegy, milyen állagú. Hanzel Csanád patkolt már tyúk-, kacsa-, lúd- és emutojást is. 

– A kacsa és a tyúk áll kézre a mérete miatt, utóbbiból a sötétebb színű keményebb és alkalmasabb a patkolásra – mondta el az alkotó. – Régebben húsvét előtt sokan érkeztek hozzám, és több helyre hívtak bemutatót tartani, de már nincs akkora érdeklődés, igazából nem ez motivál, hanem a tojások patkolása teljesen kikapcsol, és egy éve, amióta nyugdíjas vagyok, sokkal több időm jut a hobbimra – mesélte Hanzel Csanád. 

Nagyszombaton a somogyvári látogatóközpontban is megcsodálhatják az érdeklődők alkotásait és egy bemutatót is fog tartani. De otthonában is bárkit szívesen lát, hogy bemutassa ezer patkolt tojását. A címeres, napraforgós és farkasos között még Somogyi Hírlapos felirattal díszített patkolt tojást is találtunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában